Nyelvvizsga nélkül is lehetne diplomázni

2013.09.25. 12:13

Enyhítene a diplomaszerzés követelményein a felsőoktatási stratégia legújabb, átdolgozott változata, amely hamarosan a kormány elé kerül: azokon a szakokon, amelyeken az „idegen nyelv ismerete másodlagos”, nem lenne szükség a bizonyítványra, írja az Eduline.hu.

„Fontos lenne alapjaiban végiggondolni és újraszabályozni a diplomaszerzés nyelvvizsgák letételéhez kötött követelményeit” – áll a legújabb felsőoktatási stratégiában. A dokumentum szerint a hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg a diplomáját, jelentős részük pedig később sem szerzi meg a bizonyítványt. Az „irreális” nyelvvizsga-követelmények „ésszerűvé tételével” 15-18 százalékkal lehetne növelni a diplomát szerzők arányát.

A dokumentum a tervezett változtatást azzal magyarázza, hogy vannak olyan szakmák, amelyekben az idegen nyelv ismerete a munkavégzés szempontjából másodlagos. A dokumentum azzal a feltevéssel is él, hogy nem fognak többen idegen nyelveket beszélni attól, hogy a diploma kiadását nyelvvizsgához kötik. Az Eduline szerint a statisztikákon javítana a diplomaszerzés feltételeinek enyhítése: az Európai Unió oktatási stratégiája szerint 2020-ra a 30–34 éves uniós polgárok körében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának el kellene érnie a 40 százalékot.

Az oktatási portál megjegyzi: azáltal, hogy a felsőoktatási törvényben az szerepel, hogy a felvételi feltétele „lehet a meghatározott szintű nyelvtudás”, most pedig nem mindenhol kötnék nyelvvizsgához a diploma megszerzését, kialakulhat az a helyzet is, hogy egyes képzési területeken nyelvvizsgához kötik a felvételt, más szakokon azonban a diploma kiadásához sem lesz szükség a bizonyítványra.

A nyelvvizsga hiánya miatt nem megkapott diplomákkal kapcsolatban az Eduline idézi a  Magyar Nemzet júliusi cikkét, ami szerint az Óbudai Egyetemen 35, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék a „beragadt” diplomák aránya. A Nyíregyházi Főiskolán a hallgatók 45 százaléka, a Kaposvári Egyetemen 50 százaléka nem kapta meg a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt.