Papcsák: Összeesküvés a kenőpénzvád

2013.09.25. 13:12 Módosítva: 2013.09.25. 13:20
A zuglói polgármester szerint megrendezett beszélgetésben vádolta meg az által leváltott alpolgármester és egy sértett vállalkozó azzal, hogy 100 milliós kenőpénzt kellett fizetni a kerületi ingatlanfelújítások után. Kedden egy hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen Papcsákot Ferdinandy István előtt mártja be egy építési cég tulajdonosa azt állítva, hogy a vagyonkezelő cég vezetőjéhez kellett „hordania a lóvét”.

A kedden nyilvánosságra került hangfelvételen „két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátoltak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket” – írta közleményében Papcsák Ferenc, zuglói polgármester és fideszes országgyűlési képviselő.

A vélhetően titokban rögzített beszélgetésben a XIV. kerület alpolgármestere, Ferdinandy István és egy meg nem nevezett építési vállalkozó tárgyalja ki, mi történt az előző évek közbeszerzéses ingatlanfelújítási projektjei során. A vállalkozó, aki azt állítja, az ő cége is majdnem belebukott a munkákba, beszámol arról, hogy 20 százalékot kellett letennie az üzletért, hordani kellett a pénzt Mazsu Gergelynek, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának. A kenőpénz végül 100 milliós összeggé dagadt.

Papcsák Ferenc
Papcsák Ferenc
Fotó: Mohai Balázs

Papcsák Ferenc szerint a felvétellel őt akarták megrágalmazni. A vállalkozó úgyis olyan sértett személy, aki a „megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítés-ellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit”. Ferdinandyról pedig azt állítja, hogy „a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló”, egyébként a Fidesz-KDNP színeiben szereplő alpolgármester huzamosabb ideje a baloldalt segíti. „A polgármester lejáratásához tehát mindkét személynek személyes indítéka van, a hangfelvétel ezért álláspontunk szerint nem véletlenszerű, hanem megrendezett beszélgetés, amelyet bárki készíthet harmadik személyről. Éppen Papcsák Ferenc polgármester volt az, aki szorgalmazta a Zuglói Zrt.-ben az elmúlt években történt szabálytalanságok ügyében a vizsgálatokat és tett feljelentést, illetve kezdeményezte a vagyonosodási eljárás megindítását a volt vezérigazgató ellen” – áll a közleményben.

Várnai László, helyi LMP-s képviselő blogja szerint a felvételen szereplő vállalkozó feltehetőleg Katona Károly volt. Öccse Katona Zoltán, a HBF Kft. tulajdonosa, akiről többször is megemlékeznek a beszélgetés során. Várnai kiemeli, hogy a Zugló Vagyonkezelő Zrt. vezetőjét, Mazsu Gergelyt Papcsák vitte pályáztatás nélkül Zuglóba saját bizalmi embereként néhány héttel a 2010-es önkormányzati választás után. A polgármester a teljes Mazsu családdal jóban volt, a család tagjai közül más is kapott vezetői posztot a kerületben.

A Vagyonkezelő Zrt. 2011. május 2-án gyorsított közbeszerzést írt ki 1,4 milliárd forint értékben „Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata tulajdonában ill. fenntartásában lévő épületeken végzendő építési, felújítási, szakipari, fenntartási munkák elvégzése a keretmegállapodás megkötésétől számított 36 hónapon keresztül szerződésenként 2 millió és 250 millió forint közötti értékben.” A közbeszerzésen egyedül a HBF Kft. indult, és természetesen nyert is. A cég – amely emellett párhuzamosan több, a Vagyonkezelő Zrt. által kiírt közbeszerzést is megnyert – újította fel Baktalórántháza központját, mely településnek 2002-2006 között Papcsák Ferenc volt az országgyűlési képviselője.

A Vagyonkezelő Zrt. működése kapcsán több vizsgálat is indult, a képviselőtestületben is kétségek merültek fel a korrekt működéssel kapcsolatban. Mazsu 2012 augusztusában lemondott, de néhány hónappal előtte még 8 millió 736 ezer forint teljesítménybérben részesült.