Írország nem mentegetheti a leányfalui gázolót

2013.09.26. 10:28 Módosítva: 2013.09.26. 11:50

Írország köteles lenne végrehajtani a magyar bíróság ítéletét a Tobin-ügyben, Viviane Reding uniós biztos válaszleve egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarországnak igaza van - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Írország mindezidáig arra hivatkozott, hogy Francis Ciarán Tobin büntetése nem hajtható végre az ír büntetés-végrehajtási intézetekben, mert nem csatlakoztak egy ezzel összefüggő uniós kerethatározathoz.

Egy 2008-ban elfogadott kerethatározat szerint az uniós tagállamok elismerik a más tagállamok által hozott ítéletek érvényességét, és végrehajtják saját országukban. Navracsics Tibor elmondta, megítélésük szerint Írország nem a kerethatározatban szabályozott feltételeknek megfelelően tette azt a nyilatkozatát, amely átmeneti mentességet biztosít számára a határozatban foglaltak végrehajtása alól.

Ez ügyben Viviane Redinghez fordultak, és azt tudakolták, helyesen értelmezik-e a jogot, vagyis, hogy 2014. december 1-jétől az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Írország ellen, és Magyarország is eljárást indíthat az Európai Bíróságon Írország ellen, ha nem harmonizálja a kerethatározatot a belső jogával.

Reding válaszleve szerda este érkezett meg. A lényege az, hogy a bizottság osztja a magyar álláspontot. A miniszter közölte: ez alapján Írországnak kötelessége lenne a kerethatározatot végrehajtani.

Magyarország korábban felajánlotta, hogy ha Tobin hazánkba érkezik büntetésének letöltésére, akár napokon belül is kiadhatják Írországnak a férfit, aki így ott folytathatja a büntetésének letöltését. Navracsics személyesen vállal felelősséget ezért, Tobinnak a hónap végéig van ideje nyilatkozni, hogy elfogadja-e az ajánlatot.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban, de az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.