Tobin november 8-ig kért haladékot Navaracsicstól

2013.09.27. 15:30

Az Index információi szerint Francis Ciarán Tobin november 8-ig kért haladékot a magyar hatóságoktól, hogy megválaszolja, elkezdi-e Magyarországon hároméves fogházbüntetését.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter megerősítette, hogy a leányfalui ír gázoló a napokban levélben kérte, hosszabbítsák meg a válaszadás lehetőségét. Tobin levelében garanciákat is kért arra, hogy megfelelő életkörülmények várják a magyar börtönben, és arra, hogy magyarországi fogva tartása idején tartani tudja a kapcsolatot családjával.

A miniszter elmondta, hozzájárult a halasztáshoz, és a kért biztosítékokat is megadta az ír férfinak, így Tobin akár már november 9-én Magyarországra érkezhet.

Magyarország korábban felajánlotta, hogy ha Tobin Budapestre érkezik büntetésének letöltésére, akár 2-3 napon belül ki is adhatják Írországnak. Tobin ezt követően elhagyhatja Magyarországot, és Írországban folytathatja a büntetésének letöltését. Tobinnak eredetileg szeptember végéig kellett volna nyilatkoznia.

Tobint 2011 novemberében vették őrizetbe Dublinban, de az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.

A napokban Viviane Reding uniós biztos Magyarországnak adott igazat a Tobin-ügy miatt Írországgal kialakult jogvitában.