30 milliárdos plusz jut a kórházaknak

2013.09.28. 08:17

Lélegzethez juthatnak a kórházak beszállítói, a kormány ugyanis októberber 30-32 milliárd forint támogatást oszthat szét az intézmények között - írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. A beavatkozás nélkül év végére 80-90 milliárd lenne a kórházak tartozása.

A lap úgy tudja, az összeg rendelkezésre áll, de a Nemzetgazdasági Minisztérium, a humántárca egészségügyi  államtitkársága és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még egyeztet az támogatás feltételeiről. Van ugyanis 30-40 olyan kórház, ahol nem elég kiegyenlíteni a számlákat, a stabil gazdálkodás feltételeit is meg kell teremteni. Ez részben a szolgáltatások, gyógyítási területek megnyirbálásával lehetséges.

A helyzetet jellemzi, hogy számos kórházban már azzal gyógyítnak, amit a raktárban találnak. A Népszabadság szerint néhány intézménynek vannak olyan beszállítói, akik már egy éve nincsenek kifizetve, így sokan már csak készpénz ellenében adnak át gyógyszereket. Vannak olyan kórházak is, amelyekben már nyáron korlátozni kezdték az előre tervezhető beavatkozásokat.

A gondokat részben az intézmények összevonásának költségei és az egészségügyi dolgozók béremelése okozta, pontosabban az, hogy ezeknek nem volt meg a fedezete. De vannak olyan kórházak is, amelyek egyértelműen a menedzsment hibái miatt adósodtak el.