no

A Közgéptől függ a magyar piranha sorsa

2013.09.29. 18:07

Október elején dől el, hogy aggódnia kell-e a természetvédőknek egyik fokozottan védett halunk véletlenül felfedezett populációjáért. A lápi póc nevű szigorúan védett hal szigetközi állományát ugyanis egy csatornatisztítási munka veszélyeztetheti. A közelmúltban vált biztossá, hogy mostanáig a területről kipusztultnak hitt lápi póc nagyobb számban él a Szigetköz egy csatornájában. Abban a csatornában, amelynek tisztítása a közeljövőben indul. A környezetvédők elérték, hogy egy időre függesszék fel a munkálatokat, de csak jövő héten derül ki, hogy alternatív nyomvonalat alakítanak-e ki, vagy a halfajra veszélyes módon folyik tovább a tiszítás.

A magyar piranha esete a folyószabályozással

A lápi póc egy apró ragadozóhal, amelyet az egyik megkérdezett szakértő magyar piranhaként emlegetett, mivel annyira falánk, hogy akár a nála nagyobb halakat is megtámadja. A halas anekdoták szerint ilyenkor megfullad, mivel zsákmányát nem engedi el.

Az állat agilitása azonban nem sokat ér a folyószabályozások ellen, amelyek az egész roszágban lecsapolták a mocsaras területeket, felszámolva a lápi póc élőhelyeit. A folyószabályozás sikerét mutatja, hogy a kis ragadozóhal annyira megfogyatkozott, hogy a Vörös Könyvbe is bekerült. Ennek oka az is, hogy a faj nem él a Kárpát-medencén kívül, és most már azon belül is egyre kevesebb helyen.

Halas körökben szenzáció volt, amikor 2010-ben a Fertő-Hansági Nemzeti Park kutatói jelentősebb számú lápi pócot fedezett fel a Szigetköz egyik csatornájában. Idén pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a halnak akár 100 példánya is élhet Vámosszabadi közelében, az Örömkő-Laposi csatornában. A faj előfordulása ugyanakkor azt is jelzi, hogy a csatorna elmocsarasodott, növények nőtték be, a víz pedig inkább állóvízre emlékeztet, mintsem csatornára. Emiatt döntött úgy az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDU-KÖVIZIG), hogy kikotortatja a medret.

Szakemberek ugyanakkor rámutattak, hogy a kotrással a faj élőhelyét számolnák fel, amivel nem csak a lápi póc tűnne el a környékről, hanem annak a lehetősége is, hogy a faj visszatelepülhet a környék más vizeibe is. Oda, ahonnan a kilencvenes évek Duna elterelése kipusztította.

A Közgép keddig vár

A Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatósága emiatt kérvényezte, hogy a munkálatokat állítsák le. A felügyelőség egyelőre azonban csak azt rendelte el, hogy a munkálatokat ideiglenesen, október 1-ig korlátozzák. Ezalatt kell eldönteni, hogy a kivitelező cég alternatív csatornaszakaszt hoz létre, vagy a meglévőt tisztítja ki.

A környezetvédelmi szakemberek szerint a faj kiemelten védett státusza miatt, továbbá hogy a munka Natura 2000-es területen folyik, jó az esély arra, hogy békén hagyják a halak élőhelyét. Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy a beruházó cég, a Közgép konzorcium, erre a munkára nyert pénzt, és nyilván olcsóbb a betervezett nyomvonalon dolgozni, mint alternatív megoldásokat keresni. (A Közgép a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.-vel és a Kötiviép B Kft.-vel nyerte el a 4,5 milliárd forintos munkát a környék vízrendezésére.)

Az ügy érdekessége, hogy a terület három részből áll, és úgy tudjuk, a kötelező környezetvédelmi hatástanulmányt csak kettőre végezték el. Éppen a szóban forgó terület maradt ki, és csak egy adminisztrációs lépéssel, a területek összevonásával indulhatott meg a munka az Örömkő-Laposi csatorna környékén is.

Kedden derül ki, hogy a vízügy végül melyik megoldás mellett dönt.