Húsz év börtönt is kaphatnak a fémtolvajok

2013.09.30. 06:09

Még az ősszel elfogadhatja a parlament az új fémtörvényhez kapcsolódó szigorú büntetőjogi szabályozást, írja a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a közüzemeket a terroristákhoz hasonlóan veszélyeztető tolvajok és orgazdák legalább ötéves börtönbüntetést kaphatnak majd.

A legenyhébb büntetése öt év szabadságvesztés lehet annak a fémtolvajnak és orgazdának, aki bűncselekményeivel emberéleteket veszélyeztet, írja a lap Boldog István, fideszes országgyűlési képviselőre hivatkozva. A politikus elmondta, hogy a parlamentben két héttel ezelőtt elfogadott fémkereskedelmi törvényhez kapcsolódva készült el a büntető törvénykönyv módosítási javaslata.

„Legyen az ellopott fémtárgy öntöttvas csatornafedél vagy vonatok, HÉV-ek, villamosok működéséhez szükséges rézvezeték, huzal, a biztonsági berendezések fémdoboza, a lényeg ugyanaz: a tolvajok közüzemeket tesznek működésképtelenné. Akár tömegkatasztrófát is előidézhetnek, és súlyos esetben húsz évig terjedő börtönbüntetés sem elképzelhetetlen” − idézi a lap a fideszes képviselőt.

kabel1
Fotó: Police.hu

Boldog szerint, ha a frakciója támogatja, még az ősszel teljessé válhat a fémek és színesfémek adásvételének szigorú szabályozása. Az eredeti elképzelésekhez hasonló tervezet készült, amely gyakorlatilag terroristákként kezeli a tömegkatasztrófa lehetőségét előidéző bűnözőket.