Halálbüntetésezés és cigánybűnözőzés

2013.09.30. 14:37

Átfogó ellenzéki támadásra lehet számítani, az útfelújításoktól a pénztárgépeken át a cigánybűnözésig mindenről szó lesz. Percről-percre, featuring Szanyi Tibor. A közvetítést a jobboldali kötődésű SISZA kommunikációs intézet ügyvezető igazgatója, Szabó Krisztina is kommentálja. Az intézetnek politikusképző iskolája is van, ahol olyan közéleti szereplők tartottak már előadásokat, mint Budai Gyula államtitkár, Wittner Mária országgyűlési képviselő, Schöpflin György EP-képviselő, Kocsis Máté fideszes polgármester, Obersovszky Péter televíziós műsorvezető, és Kubatov Gábor pártigazgató. Az iskola végzőseinek legutóbb Varga Mihály gazdasági miniszter adta át az okleveleket.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az LMP-s képviselő alsótagozatos olvasás-versenyre emlékeztető hanghordozással dalolja el pártja pénztárgép-beszerzéseket illető kritikáját. Elsősorban arról van szó, hogy a cserével olyan extraterhekkel sújtják a mikrovállalkozásokat, hogy azok közül rengetegen menekülnek a szürke- és feketegazdaságba. Én a múlt héten a kulcsmásolótól hallottam vissza ugyanezt a panaszt, szóval lehet ebben valami.

  • A DK-s Varju László Facebookjáról idézünk:

    Sajtóhírek szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot, a NAV pedig zárolta a Hálózat számláit, mivel szerintük szabálytalanul használták föl a személyi jövedelemadók terhére fölajánlott 1%-ból származó közpénzt. Írásbeli kérdéssel fordultam Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, miszerint ha ez közpénz, és nem magánszemélyek önkéntes befizetése, akkor a gazdasági társaságoktól az adó terhére nyújtott sporttámogatás ugyancsak közpénz. Ez esetben pedig közpénznek minősül például a Felcsúti Fociakadémia működéséhez és stadionépítéséhez gazdasági társaságok által nyújtott sporttámogatás csakúgy, mint a Fővárosi Közgyűlés által tervezett nyolcmilliós támogatás. Tisztelettel érdeklődöm, vajon a miniszter úr is közpénznek tekinti-e az SZJA 1% terhére felajánlott összeget, illetve a gazdasági társaságok adókedvezmény fejében nyújtott sporttámogatását, és amennyiben igen, hogyan magyarázza Orbán Viktor kijelentését, miszerint a felcsúti stadion kizárólag magánadományokból épül. Végezetül megkérdezem, mikor vizsgálódott legutóbb a KEHI és a NAV a Felcsúti Fociakadémián?

  • Márpedig ez nagyban csökkenti a költségeket - vígasztalja Cséfalvay Zoltán a kisválallkozókat.

  • A gázáremeléstől a rezsicsökkentésig 25 másodperc telt el, mértük. Innen is szeretnénk gratulálni Németh Szilárd Istvánnak!

  • Rogán szerint nem volt választási csalás

    Tényleg ezt mondta mai parlamenti sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki szerint Bajnainak kampányol, aki ezt a témát firtatja nála. Most azon gondolkozom, lehet-e úgy bármilyen kellemetlen kérdést feltenni egy fideszesnek, hogy Bajnai ne legyen benne a válaszban. Valószínűleg nem.

    A politikus azokra az újságírói kérdésekre nem kívánt reagálni, hogy mit gondolnak a szavazók utaztatásáról, lesz-e emiatt belső vizsgálat a Fideszben. Rogán a 444.hu újságíróinak kérdésére azt mondta: a lap munkatársai máshol kampányoljanak az Együtt 2014 nevében, és ne a sajtótájékoztatón ismételgessék az ellenzéki párt szlogenjeit. A teremben lévő újságírók közül többen is sóhajtozással fogadták, hogy az internetes újság munkatársai többször is feltették ugyanazt a kérdést Rogánnak.

  • Az LMP-s Vágó Gábor úgy beszél, mintha mesét mondana ("hintázik" a hangjával), a válaszadó Cséfalvay ezzel szemben unalmasabb hangszínben válaszol. Viszontválaszban Vágó próbálja már sértegetni is Cséfalvayt, ezzel akarja magára felhívni a nézők figyelmét és kimozdítani az államtitkárt a rezignált nyugalmából. Vágó olyan szavakat használ (pl. "kicsinálják"), ami egy romkocsmában vagy egy baráti társaságban elmegy, de a parlament padsoraiban nem vall profizmusra.

    Ezek a parlamenti "párbeszédek" egyébként sokkal inkább a kameráknak, a tévéznézőknek szólnak, hiszen a valódi, lényeges viták a bizottságokban zajlanak. Vannak képviselők, akik alkalmatlanok arra, hogy egy nagy plénum előtt higgadtan felszólaljanak. De az, aki tud élni a parlament adta lehetőségekkel, országos ismertségre tehet szert. Navracsics Tibor frakcióvezetőként például rendkívül jól replikázott, meg tudta mutatni debatőri képességeit, mindezt kellő humorral tette. Ez persze nemcsak habitus, hanem rutin kérdése is.

  • Vágó Gábor (LMP) a pénztárgépek kapcsán interpellál, mondván, hogy iszonyatos felületességgel lett az új rezsim elrendelve a mikrovállalkozásoknak. (Engem régebb óta az is érdekel, vajon Simicska eddig mi a szöszt üthetett be és hány pénztárgépbe?) Vágó jól mondja, ez a pénztárgép balhé elég kudarcos, de az nem nagyon derül ki, hogy mi a kérdés.

    Cséfalvay államtitkár mégis válaszol. Szerinte ez az online pénztárgép a megoldás az adócsalás ellen. Kicsit zavaros, hogy az alanyi adómentesek vajon hogyan tudnak adót csalni, de mindegy, ők is be lesznek kötve a NAV-hoz. Én pedig már csak azt nem értem, hogy az országból kiutalt rengeteg milliárd dollárnyi pénz vajon most be lesz-e ütve a pénztárgépekbe?

    Vágó a célokkal egyetért, az eszközökkel nem. Szerinte a kormány csak a legkisebbeket szívatja, a nagy cégek meg vidáman élik adócsaló életüket. Ebben én egyetértek, a (csaló) Fidesz viszont nem, s megszavazza a kormány semmitmondó válaszát.

  • Most a (csaló) Fidesz rezsibiztosa, a csepeli polgármester olvas fel egy totális hivatalnoki szöveget. Németh Szilárd szerint siker siker hátán, gondolom a kormány majd szolidan egyetért, hogy siker siker hátán. Ha jól tudom, akkor az index.hu nem közvetít kormánypárti interpellációkról, így én se viszem túlzásba. Annyit még, hogy Fónagy az előbbi bürokrata szöveg felolvasására egy ugyanolyan bürokrata szöveg felolvasásával válaszol. A teremben körülnézve élő ember nem figyel erre a gyermeteg mutatványra. Ja de! Most látom, Németh Szilárd elképesztően összpontosít a kormány válaszára. Így még soha nem figyelt. No, lapozzunk!

  • Lukács Zoltán érdekes történetet ad elő: a tatabányai kormányhivatal új épületének egy plázát szemeltek ki. Ugyan a szocialista képviselő szerint az eddigi hivatalok épületei is rendben voltak, de a kormány mégis úgy érezte, érdemes hárommilliárd forintot költeni az átalakításra. Az átalakítást a debreceni Mester Építő Kft. végezte, melynek főtulajdonosa egy ciprusi offshore cég. Lukács kis offshorelovagozás kíséretében a szerződés részleteiről kérdezi Fónagy Jánost.

  • Fónagy már sokadszorra válaszol. Nehéz érdekesnek lennie, ráadásul most is beszéltek mögötte a fideszesek. A kommunikációs képességek azoknál a viszontválaszoknál mutatkoznak meg, amikor már a képviselő nem olvashatja papírból a mondanivalóját, hanem az agyát kell használnia. Szokatlan, hogy az interpelláló Németh Szilárd (Fidesz) nem visel nyakkendőt, miközben körülötte mindenki igen. Pedig ez elvárható lenne tőle. Ahogy az MSZP-s Lukács Zoltántól is, rajta sincsen nyakkendőt. Lukács egyébként - annak ellenére, hogy rutinos felszólaló - izgatott, állandóan egy, a padján lévő kék tollhoz ér, de nem emeli azt fel. Nem néz Fónagyra, miközben hozzá beszél. Úgy látszik, az oldottságot még gyakorolni kell.

  • Fónagy emlékezteti Lukács Zoltánt, hogy a közbeszerzési eljárásban semmi hiba nem volt, és a kivitelező cég Magyarországon fizetett adót, és nem vett ki osztalékot. Szóval ez a kivitelező nem olyan offshore volt, na.

  • Viszontválaszában az MSZP-s képviselő jobbra-balra dől a testével és még mindig nyúlkál a kék tolla felé.

  • "Normatívabűnözés" - ez a kifejezés bukkan fel Dúró Dóra interpellációjában. Reméljük, ez is elfoglalja majd méltó helyét a "politikusbűnözés" és a "cigánybűnözés" mellett a magyar nyelv kincsestárában.

  • Most Lukács Zoltán (MSZP) érdeklődik, vajon mitől van az, hogy Tatabányán offshore lovagok 3 milliárd forintért építenek kormányhivatalt? Elmondja a neveket, címeket, egyebeket. Végállomás: Ciprus. Kérdezi, tudja-e a kormány, hogy mi ez? Fónagy szerint annyira szigorúan jártak el, hogy csak na! Fónagy viszont modortalannak nevezi Lukácsot. Őszintén szólva lövésem sincs, hogy miért. Mindenesetre megvédi a közismerten (csaló) fideszes holdudvarban emlegetett Mester Kft-t, mondván, hogy ez annyira rendes cég, hogy osztalékot sem vettek fel a tulajdonosok. Erre bekiabálom, hogy persze hogy nem, hiszen mindent kiutaltak Ciprusra!

    Lukács nem fogadja el a választ, minthogy ő vizsgálatra számított volna, de a kormány ezt megtagadta.

  • Dúró Dóra fiatal, bájos teremtés, akibe még benne van az ifjonti hév, de kommunikációs szempontból nem számít rutinos képviselőnek. Azonban összeszedett, átgondolt a felszólalása és az intézménynek megfelelő öltözetben és stílusban van jelen. Fiatal édesanyaként megtalálta szerepét a politikában, a laptopjára ragasztott "Méhében él a nemzet!" felirat összhangban van ezzel a szereppel. De a dörzsölt, rutinos politikusok között ő egy erőtlen hang még jelenleg.

  • Parlamenti sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetőjét is megkérdezték, mit gondol a hétvégi szobordöntésről. Schiffer azt válaszolta,

    gusztustalanságra nem lehet gusztustalansággal válaszolni.

    Szerinte a tegnapi akció minden eddigi elképzelést alulmúlt. Azt ígérte, az LMP a hasonló kampányokból ki fog maradni, mert szerinte az ilyenek egyedül Orbán Viktor érdekét szolgálják.

  • Dúró Dórának állandó vitapartnere, Hoffmann Rózsa válaszol, aki pontosan olyan élénkvörös blézerben pompázik, mint amivel le lehetett blokkolni Terence Hill szuperképességeit a Szuperzsaru című klasszikusban.

  • Hoffmann Rózsa tanárok modorában, higgadtan válaszol, kerüli a humort, a játékosságot és az érdekességet beszédében. Tőle ezt szoktuk meg, szigorú kinézete erősíti merev, rugalmatlan stílusát. Az előre megírt válaszok felolvasása nem számít kommunikációs bravúrnak. Ha elrugaszkadna a papírtól, akkor szellemesebben fogalmazhatná meg mondanivalóját és a képviselőtársai is megtisztelnék a figyelmükkel. A látványkép a nézőknek azt sugallja, hogy a képviselőházban a politikusok fegyelmezetlenek és a kellemes időtöltés miatt vannak bent.

  • ellentétben Fónagy Jánossal. Mivel a tévét a kollégák úgy fordították, hogy ne lássam, a többi érzékszervnek nagyobb szerep jut a parlamenti ülés befogadásakor.

  • Az MSZP-s Lukács Zoltán (aki korábban szintén kommentelte a parlamenti ülést az Indexen) e-mailben reagál szakértőnk, Szabó Krisztina megjegyzésére, miszerint:

    Viszontválaszában az MSZP-s képviselő jobbra-balra dől a testével és még mindig nyúlkál a kék tolla felé.

    Lukács válasza:

    Csak jelzem, hogy azóta megfogtam és felemeltem a tollam, majd visszahelyeztem az asztalra. Remélem ez megnyugtatólag hat az elemzőre.:)))

  • Számos olyan képviselő ül a parlamentben, akinek nevét, arcát még a politikában járatos emberek sem ismerik fel. A választások közeledtével ezek a képviselők élni fognak a felszólalások lehetőségével, mert a választók elvárják, hogy képviselőjük ne csak bejárjon a parlamentbe, de vegyen is részt a közügyekben.

  • Németh Zsolt külügyi államtitkár kellően jártas a nagy plénum előtti felszólalásokban, de az különösen kényelmes helyzet, ha a párttársa kérdésére kell válaszolnia. Kevesebb a kockázat, nincs hibalehetőség.

  • Mert nincs is itthon. Az LMP társelnöke írja:

    Megint úton vagyok -- a héten az Európa Tanácsban dolgozom a magyar delegáció LMP-s tagjaként. Kemény témákban fogok szót emelni: napirenden az élelmiszerbiztonság, a gyermekek megcsonkítása, az információszabadság ügye, de a gyermekek elleni erőszak ellen küzdő hálózat magyarországi delegáltjaként is sok munka vár rám. Tudósítok majd a kinti eseményekről, de figyelek a hazai ügyekre is! Naná hogy idáig hallatszik Orbánék "rezsiharca", porlik a gránitszilárdságú alaptörvény, azt is látom, hogy napirend-kiegészítéssel felkerültek újabb felfoghatatlan fideszes ötletek a hétre. Az egyik kapcsán józan ésszel kevésbé érthető, hogy a fidesz miért is növelné meg a vállalkozók rezsijét oly módon, hogy ezek közvetve mindenkiét megemeljék, hiszen ezek a költségek megjelennek az árakban -- vagyis mindannyian rosszabbul fogunk járni, de Habonyék nyilván betáraztak pár szaftos szlogent, hogy elkenjék a legalapvetőbb gazdasági összefüggéseket. Egy másik javaslat pedig a méregdrágán bevásárolt gáztározókban lévő ún. "párnagáz" eladásáról szól, ami politikafüggetlen szakértők szerint a gáztározók működésképtelenné válásához vezethet, sőt, olvasom, hogy ezt Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára is élesen ellenzi, egyenesen bűncselekménynek tartja. Hogy is van ez, kormányék némi azonnali bevétel kedvéért tönkreteszik a frissen megvásárolt gáztározókat?! Ma meg zárószavazáson lesz a Normafa-projekt: már reggel közleményben tudattam, hogy ha ezt megszavazzák, minden lehetséges jogi fórumon támadni fogunk: első lépésként épp most készítem elő a köztársasági elnöknek a levelet, arra kérve, hogy ne írja alá, de ha mégis, van még lehetőség bőven és nem fogjuk visszafogni magukat.

    Holoda Attila megszólásáról itt írtunk.

  • A fideszes L. Simon László Magyar holokauszt: a méltó megemlékezés lehetősége címmel írt blogposztot arról, hogy egy külön civil alap jött létre a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékévre:

    Ha egy politikus blogot ír, annak többnyire politikai okai vannak. Ezt a bejegyzést azonban inkább arra akarom felhasználni, hogy ezáltal is minél szélesebb körben értesülhessenek arról a potenciális pályázók: van hová pályázniuk, van mire pályázniuk – hiszen a kormányzat másfél milliárd forintot szán erre a célra – és érdemes pályázniuk, mert átlátható elbírálásra, a valós igények figyelembevételére számíthatnak. S ha mégis van politikai üzenete mindennek, az – bízom benne – túlmutat a pártpolitikán: van, amikor evidens állításokat kell tennünk, és le kell vonnunk belőlük a megfelelő következtetéseket. A magyar holokauszt mindannyiunk közös tragédiája, és most lehetőség nyílik a méltó megemlékezésre.

  • Volt egy részemről kihagyott jobbikos interpelláció. Tényleg nem érdekel. Viszont közben megbeszéltem a sajtófelelősünkkel, Vágó Andrissal, hogy ma estére meghívtak az ATV Egyenes beszédbe. Közben egy (csaló) fideszes kérdés hangzott el a keleti nyitásról, amelyre a külügyi államtitkár az égtájak és földrészek hosszadalmas felsorolásával válaszol, összefoglalva tehát minden nagyon fontos, és tárgyalunk. Mármint a fene tudja ki, és miről, de tárgyal. Hasznosulni fog a magyar emberek szaktudása – ez volt az államtitkári végszó. Firtl Mátyás (csaló) fideszes képviselő meleg szívvel köszöni meg a tartalmas választ. Legalább tízen tapsolnak.

    Most szünet. 2 perc, hogy a lelépők ne zavarják a bent maradókat. Jönnek a kérdések. 2 percre én is kimegyek.

  • Nyakó István is inkább a lazább formulát részesíti előnyben, de csak akkor kezd el sziporkázni, amikor elszakad a papírból, ekkor történeteivel színesebbé teszi a felszólalását. Unalmas kezdés, érdekes befejezés.

    A válaszadó Soltész Miklós most egy új arcát mutatja, ezúttal van érzelmi töltet a beszédében: felemeli a hangját, számon kér és irritálja, hogy Nyakó rá sem néz. A "hazugság" és a "hazug" szavakat gyakran használja hangulatkeltésre.

  • A sajtószobában a fejhallgatómból felpillantva észrevettem Varga László KDNP-s képviselőt, aki magyar állampolgárként és keresztényként szükségesnek érezte, hogy külön sajtótájékoztatón szólaljon meg a tengapi szobordöntés ügyében. Az egész kenetteljes beszédet nem idézném, de Varga többször is kifejtette, hogy szerinte a baloldal tulajdonképpen gyilkosságra bujtott fel.

  • Titkolja a kormány az E.On-vétel részleteit

    Jávor Benedek független (PM-es) képviselő a miniszeterelnöknek tette fel kérdéseit a „Miért titkolja a kormány az E.On-üzlet részleteit?" című levelében. Erre most reagált Németh Lászlóné fejlesztési miniszter. A válaszból gyakorlatilag semmi nem derül ki.

  • a mai ülésnapról, ezzel a hivatalos miniszterelnöki Facebook-videóval vigasztalódhatnak. A sas nem kapkod a legyek után.

  • Orbán Viktor ma sem jelent meg az ülésen, a miniszterelnök csak a jövő héten kapcsolódik be a parlamenti rezsiháborúba.