Rövidebbek a kórházi várólisták

2013.09.30. 05:55

Súlyosan torzak a kórházak műtéti várólistái, írja a Népszabadság az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) belső vizsgálatára hivatkozva. A lap szerint az egészségbiztosító megkezdi a hibás információkat szolgáltató egészségügyi intézmények bírságolását.

Az OEP novembertől bünteti azokat a kórháazakat, amelyek pontatlan adatokat közölnek illetve azokat, amelyek nem hajlandóak a hibás várólisták javítani. Az egészségpénztár minden egyes hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és az eset ellátásáért járó finanszírozást sem utalja mindaddig, míg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját. Emiatt egyes nagy kórházak akár ötvenmillió forint havi bevételtől is eleshetnek.

A Népszabadság szerint az egészségbiztosító belső vizsgálatából kiderült, hogy az adatok több mint 20 százaléka hibás. A listára tett 62 ezer beteg helyett a valóságban csak 54 ezren várnak műtétre. Azt is megállapították, hogy a köztudatban élő, többéves várakozási idővel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél hosszabban kellene várni.

Példának amlíti a lap, hogy miközben 368 nap az átlagos várakozási idő a szürkehályog-műtétre, a gyakorlatban szinte egyetlen beteg sem várt 86 napnál többet és a gerincstabilizáló műtéteket, ahol akár két-három év várakozási idő is szerepel a hibás listákon. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a leginkább az a probléma, hogy a betegek ragaszkodnak a saját orvosaikhoz és fordítva, pedig ha a térségi kórházak arányosabban osztanák el a betegeket egymás közt, akkor még kevesebbet kellene várniuk a betegeknek.