Bajnaiék Kubatov fejét követelik

2013.10.01. 13:59

Október 13-ra írta ki a megismételt szavazást a bajai választási bizottság a 32-es szavazókörben, ahol kampánycsendsértést állapított meg a törvényszék. A határozat ellen csütörtökön 16 óráig lehet fellebbezni.

A választási értesítőket szerdától jövő péntekig kell kiküldeni. A kampánycsend a szavazás napján, vagyis október 13-án 0 órától este 7-ig tart. A szavazatok összesítésének és a választási eredmény megállapításának határideje október 14. éjfél.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére pedig 406-an szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

A Kecskeméti Törvényszék múlt szombaton döntött úgy, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben. A végzés szerint kampánycsendsértés történt, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

Nem csaltunk, csak a bíróság így döntött

A Kecskeméti Törvényszék ezzel a határozatával megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokú, elutasító határozatát. A bírói tanács a rendelkezésre álló bizonyítékokat kompletten értékelte, a becsatolt videofelvételek és a hanganyagok, valamint a meghallgatott tanúk vallomása és más, rendelkezésre álló adatokat alapján állapította meg a kampánycsendsértést.

Az ellenzék Kubatov, Zsigó fejét követeli

A szavazás megismétlése miatt kedden sajtótájékoztatót tartott az Együtt 2014-PM képviseletében Karácsony Gergely parlamenti képviselő. Karácsony azt mondta: a bírósági eljárás során nemcsak a szavazók szervezett szállítása derült ki, hanem az is, hogy öt szavazó lakcímkártya nélkül szavazott, illetve hogy voltak olyanok is, akik nem saját kezűleg dobták be szavazatukat az urnába.

Karácsony arra is kitért, hogy szerinte a bírósági döntés nemcsak a kampánycsend megsértését mondta ki, hanem azt is, hogy a szavazók szállítása sérti a választás önkéntességet. Azt mondta: ha Zsigó Róbert nem mond le a pártszóvivői, Kubatov Gábor pedig a pártigazgatói posztról, akkor a Fidesz csalók pártja lesz.

Hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is reagált a bíróság döntésére. Azt mondta: a  bíróság nem azt mondta ki, hogy választási csalás, hanem hogy kampánycsendsértés történt a bajai időközi önkormányzati választások során. Hozzátette: januártól megszűnik a kampánycsend intézménye, így az ilyesmi már nem minősül szabálytalanságnak.

Rogán arról is beszélt, hogy nincs olyan európai ország, ahol lenne kampánycsend. Rogán kitért arra is, hogy a Fidesznek is voltak kampánycsendsértésre vonatkozó beadványai, de ezeket nem vitték tovább a bíróság elé, mert a választás győzteseként nem akarták megfellebbezni a végeredményt.