A jobbikost megdobó jobbikos kaphat büntetést a devecseri dobálásért

2013.10.02. 18:12

99 százalék, hogy a devecseri cigányellenes tüntetés miatt indított eljárásokban egyedül az a jobbikos tüntető fog bíróság elé állni, aki egy kővel véletlenül homlokon találta Ferenczi Gábort, a Jobbik Veszprém megyei alelnökét - mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő forrásunk arra reagálva, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán bejelentette, egy ember ellen vádemelést javasol közösség tagja elleni erőszak miatt a 2012 augusztusi devecseri demonstráción történtek miatt.

A Veszprém megyei rendőr-főkapitányság kedden azt a határozatot hozta, hogy az eseményen közösség elleni izgatás nem történt, ezért a nyomozást abban az ügyben megszüntette. "A rendőrség ezzel tulajdonképpen ellent mond nemcsak saját magának, de a józan észnek is: azt állítja, hogy nem a demonstráción elhangzott beszédek uszították a résztvevőket arra, hogy kővel kezdjenek dobálózni egy cigányok lakta utcán" - magyarázta Fazekas Tamás, a feljelentéseket tevő Helsinki Bizottság ügyvédje.

Devecserben a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet „a jogos magyar önvédelemért” tartott demonstrációt tavaly augusztusban. A tüntetésen Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke arra biztatta a jelenlévőket, hogy ne hagyják magukat elüldözni, hanem küzdjenek. Egy másik felszólaló kifejtette,  a „cigány fajta úgy van kódolva, hogy benne van a bűnözés.”  A demonstrálók közül sokan „Cigányok! Cigányok!”, illetve „Igenis van cigánybűnözés!” skandálással haladtak végig az utcákon.

"A rendőrség minderről úgy vélte, hogy a felszólalók túl strukturáltan és logikusan érveltek, így nem ösztönösen agresszív, ártó megnyilvánulásokat akartak kiváltani. Ezek szerint tehát az történt, hogy a demonstrálók meghallgatták ezeket az intelligens beszédeket, sóhajtottak egyet, morfondíroztak kicsit, majd úgy döntöttek, elkezdik kővel dobálni egy cigány család házát" - magyarázta Fazekas.

A büntető törvénykönyv tényállása szerint már az is kimeríti a közösség elleni izgatás bűntettét, ha valaki egy etnikai csoport elleni gyűlöletre uszít, a bírósági gyakorlat azonban általában szűkebben értelmezi a bűncselekményt, és csak azt tartja annak, ha az erőszak veszélye is közvetlenül fenn áll.

A Helsinki Bizottság több bűncselekmény miatt tett feljelentést a devecseri demonstráció után. Végül két eljárás indult. Egy közösség tagja elleni erőszak ügyében, egy pedig rendőri mulasztások miatt. A közösségi tagja elleni erőszak ügyében ez eljárás egy részét - a dobálás miatt indítottat - felfüggesztették,  a másik, beszédekre vonatkozó részét pedig kedden megszüntették.  A rendőrségi mulasztások esetében az ügyészség kaszálta el a feljelentést.

A dobálások ügyében a rendőrség a Helsinki Bizottságnak arra hivatkozott a felfüggesztő határozatban, hogy nem lehet megtalálni az elkövetőket. Neve elhallgatását kérő forrásunk úgy véli, a rendőrségnek azt az embert ugyanakkor sikerült megtalálnia, aki a Jobbik megyei alelnökét dobta fejbe. "Ez így nem lenne közösség tagja elleni támadás, de a követ nem Ferenczinek szánták" - mondta.

Fazekas mindehhez hozzáfűzte, azért nem találják a dobálókat, mert rendőri mulasztás történt, és a hatóságok nem avatkoztak be a tüntetésen, nem emeltek ki embereket és nem is oszlatták fel a tömeget. A Helsinki Bizottság egyébként rendőri mulasztás miatt is tett feljelentést.