Pesti Imre a korrupciógyanú kivizsgálásának akadálya

2013.10.02. 13:03 Módosítva: 2013.10.02. 14:32
A Jobbik szerint Pesti Imre akadályozhatja a zuglói polgármester, Papcsák Ferenc ellen felmerült 100 milliós korrupciós vád kivizsgálását. Pesti, a Fidesz budapesti regionális igazgatója és Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott neve szintén szerepel azon a titkos hangfelvételen, amelyen egy építési vállalkozó 100 milliós korrupcióval vádolta meg a polgármestert. A Jobbik szerint a felvételen szereplő állításoknak van valóságalapjuk: az ott emlegetett cég eddig 120 milliós rendelést kapott a Kormányhivatalól.

A Jobbik felszólítja Navracsics Tibor közigazgatási minisztert, hogy hagyjon fel a korrupciós ügyek rejtegetésével, és saját hatáskörben rendelje el a zuglói titkos hangfelvételen szereplő állítások kivizsgálását.

Múlt héten került nyilvánosságra egy belső beszélgetés felvétele, amelyen Papcsák Ferenc, zuglói polgármester helyettese, Zugló fideszes alpolgármestere, Ferdinandy István egy helyi vállalkozóval tárgyalja ki a kerület közbeszerzési ügyeit. A vállalkozó arról panaszkodik, hogy miután az önkormányzati közbeszerzésén elnyert egy építési munkát, az üzlet értékének 20 százalékát, 100 millió forintot vissza kellett fizetnie. A vállalkozó szerint a pénzt az önkormányzati tulajdonú zuglói vagyonkezelő vezetője szedte be, de szerinte tudni kellett róla Papcsáknak is.

A Jobbik szerint a felvételen szereplő állítások a Fidesz eddig – lehetséges – legnagyobb korrupciós ügyéről árulkodnak. A Papcsák-ügy lehet a Fidesz Hagyó-ügye, amelynek 100 milliós volumene mellett eltörpül a 2 milliós vesztegetésért leültetett XI. kerületi képviselő ügye is. Szilágyi György jobbikos képviselő azonban nagyon furcsállja, hogy a bűnüldöző szerveket, a pártot, és az önkormányzatokat felügyelő kormányhivatalt sem érdekli, történt-e visszaélés, senki sem vizsgálja az esetet.

Szilágyi szerint a hallgatás azért is megdöbbentő, mert a felvételből nyilvánvaló, hogy az ügy nem egyszerű kerületi ügy, hanem túlnő Zugló határain. A képviselő elmondta, hogy a felvételen hallható az is, hogy a vállalkozó utal azokra a beruházásokra, amelyeket szerinte „Pesti cége” viszi el.

A felvételen elhangzottaknak van valóságalapja, jelentette ki Szilágyi, hiszen a megnevezett Ligetsor-Bau Kft. rendszeresen nyer a Budapesti Kormányhivatal közbeszerzésein. A Jobbik szerint eddig csupán a Kormányhivataltól összesen 120 millió forintos megrendelést kapott a cég többnyire közzététel nélküli meghívásos pályázatokon. Szilágyi elmondta, hogy a Ligetsor-Bau szerződéseiről más a XVII. kerületnél is érdeklődtek, de onnan hónapok óta nem kaptak választ.

A jobbikos képviselő szerint a jelek szerint éppen Pesti Imre lehet a komoly méretű korrupciós ügy kivizsgálásának akadálya, ezért kérik Navracsics Tibor, hogy vegye kezébe az ügyet, amelynek tisztázása akkor is érdeke a Fidesznek, ha a felvételen elhangzott állítások nem bizonyulnak valósnak.

Az Index a napokban megkereste Pesti Imrét, mint a Fidesz regionális igazgatóját, hogy megtudjuk, indít-e vizsgálatot a Fidesz. Pesti lejárató kampánynak minősítette a hangfelvételt, sőt azt állította, hogy Papcsák csupán néhány MSZP-s érdekeltségű üzlettel kapcsolatos vizsgálat miatt került a célkeresztbe.