Létező módszert akarnak újra kitalálni 2 milliárdért

2013.10.02. 07:21
Nem új ötlet a diákok fizikai állapotának felmérése, amelynek kifejlesztésére 2,2 milliárd forintos uniós támogatást nyert az Orbán Viktor sporttanácsadója által vezetett Magyar Diáksport Szövetség. Az első Orbán-kormány idején indították be a Nemzeti Cselekvési Mozgásprogramot, amellyel 2 millió mérési eredményt össze is gyűjtöttek az oktatási intézményekben. A Hungarofit kitalálója szerint most irdatlan pénzért újra ki akarják találni azt, ami már egyszer szinte ingyen működött.

Az ország érdeke és a szakma védelme miatt erkölcsi kötelességem nyilvánosságra hozni, hogy a Magyar Diáksport Szövetség felesleges költekezéssel olyan kutatásokra, programokra akarja költeni az uniós pályázati pénzt, amelyek már léteznek, és a gyakorlati életben is bebizonyították létjogosultságukat – mondta az Indexnek F. Mérey Ildikó. A Hungarofit próbarendszer kifejlesztője felháborítónak tartja, hogy egy szakmailag kevés eredményt felmutatni képes társaság egy bejáratott és országosan ismert mérési rendszer kipolírozásával költhet el több mint 2 milliárd forintot.

Az Index pénteken írta meg, hogy a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), amely Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó elnökletével működik, 2,2 milliárd forintos uniós támogatást nyert egy új testnevelési stratégia, és a diákok körében végzendő fizikaiállapot-mérés rendszerének kidolgozására.

Az MDSZ, amely néhány hónap alatt több mint százmillió forintot költött irodaberendezések, számítógépek beszerzésére, gépkocsik bérlésére, az állítja, hogy a feladat rendkívül komplex jellege indokolja, hogy a kormányzat javaslatára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ilyen nagy összegű pályázatot írt ki a szövetség számára. Az MDSZ szakmai igazgatója, Molnár László az Index kérdésére épp azt hangsúlyozta, hogy a testnevelésről szóló tanulmány mellett az új, országosan egységes, fizikaiállapot-mérési és -értékelési rendszer kialakítása jelent majd komoly kihívást.

F. Mérey Ildikó szerint azonban a mérés módszertana már régen elkészült, rengeteg adat is rendelkezésre áll, és a hazai testnevelő tanárok nagy része is ismeri a Hungarofit fizikai fittséget mérő motorikus próbarendszert, és az egyszerűbb változatát, a Mini Hungarofitet.

A rendszer kidolgozása 1996-ben indult el, amikor az akkori oktatási minisztériumban felmerült az igény, hogy felmérjék a fiatalok testi képességeit, fizikai állapotát, és egy országosan egységes testnevelési minőség-ellenőrzési módszert vezessenek be. Az első Orbán-kormány idején lezajlott kiválasztási folyamatban az oktatási intézmények túlnyomó többsége a három felkínált módszer közül a Hungarofitet választotta.

2001–2004 között F. Mérey Ildikó szakmai vezetésével az oktatási tárca által elrendelt próbamérések során országos szinten – külön anyagi forrás nélkül – az oktatás és az egészségügy területén is beindult az adatok gyűjtése. Az iskolákból 2 millió mérési eredményt, az egészségügy területéről pedig 700 ezer eredményt gyűjtöttek be és dolgoztak fel az akkoriban Nemzeti Cselekvési Mozgásprogram névvel illetett projekt keretében. A Hungarofit az idén is rendezett fizikai fittséget mérő versenyt, amelynek Hoffmann Rózsa oktatási, Simicskó István sport- és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárok voltak a fővédnökei.

Az életműdíjjal és állami kitüntetéssel is elismert F. Mérey Ildikó szerint most az MDSZ-ből is megkeresték, hogy adatait és módszerét bevonják az óriási pénzt felemésztő programba. Ő azonban úgy döntött, nem hajlandó beszállni egy olyan együttműködésbe, amelynek nincsenek kidolgozva a keretei, és nem tudhatja, hogy neki milyen szerepet szánnak benne. „Nem azért kell mérni, hogy csak úgy össze-vissza méricskéljünk” – mondta a Hungarofit kitalálója, mivel szerinte még a módszertani alapkérdések sem tisztázottak az MDSZ-nél.

Tény, hogy a diáksportra szakosodott szövetség munkájába a 2 milliárdos uniós pályázati győzelem óta sok új és fiatal munkaerő kapcsolódott be, jelentősen megnőtt a szervezet menedzsmentjének létszáma. A vezetők többsége azonban nem testnevelési tapasztalatokkal érkezett. Az MDSZ vezetésének nagy többsége Balogh Gábor ismeretségi köréből és a különösen az uniós pályázatokkal foglalkozó Váti Nonprofit Kft.-ből érkezett.