Baja van a baloldalnak a választási törvénnyel

2013.10.03. 17:23 Módosítva: 2013.10.03. 18:45
Visszarakná a baloldal a választási törvénybe azokat az alapelveket, melyeket a kormány kivett belőle, mert szerintük a jelenlegi törvény olyan, mint az ementális sajt. Ezen kívül a Nemzeti Választási Bizottság írásos állásfoglalását is kérik a történtekről, és szeretnék, ha kiderülne: Lehet-e SMS-eznie egy szavazatszámlálónak?

Az MSZP és az Együtt-PM szeretné látni a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) írásos állásfoglalását a bajai időközi választáson történtekről, és egyúttal kezdeményezték a választási eljárási törvény módosítását is. Ezt Harangozó Tamás és Karácsony Gergely közösen jelentették be országgyűlési csütörtökön, az NVB előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Más furcsaságok is lehettek

A 444 megszerezte a Kecskeméti Törvényszék szombati meghallgatásának jegyzőkönyvét. Az eredmény megsemmisítését kérő fellebbezők egyik tanúja a szavazatszámláló bizottság MSZP-DK-s delegáltja volt, aki vallomásában többek között arról beszélt, hogy egy férfi kivette egy nő kezéből a szavazólapot, és helyette szavazott, legalább öten lakcímkártya nélkül is szavazhattak, míg a bizottság egyik tagja nyugodtan telefonálgatott és sms-ezett.

Karácsony Gergely szerint a bajai választásokon történtek arra hívják fel a figyelmet, hogy a 2014-es választások kapcsán súlyos jogi hiányosságok merülhetnek majd fel a választási eljárás szabályozását illetően. Szerinte "olyan a szabályozás, mint az ementáli sajt, sok benne a lyuk és ezeket be kéne tömni ahhoz, hogy a 2014-es választás ne a bíróságon, hanem a szavazófülkékben dőljön el".

Azt is megemlítette, hogy az elmúlt napokban vita alakult ki arról, hogy Baján csak kampánycsend-sértés történt-e, vagy választási csalás is. Karácsony szerint az biztos, hogy a szavazók szervezett szállítása a választás önkéntességét súlyosan sértő cselekedet, ezért azt kérte az NVB-től, hogy állásfoglalásában mondja ki, hogy "ez nem fér bele a választás szabályaiba és a 2014-es törvény alapján is törvénysértés”.

Emellett Karácsony azt a mozzanatot is felelevenítette, miszerint a bajai választásokon az önkormányzat által a szavazókörbe delegált személy folyamatosan sms-ben tájékoztatott valakiket arról, hogy kik mentek el szavazni. A PM-es politikus szerint ez súlyosan sérti a választás titkosságának alapelvét, ezért jó lenne, ha az NVB kimondaná a választások során a bizottságokban mely telekommunikációs eszközöket lehet használni és melyeket nem.

A munkamegosztás jegyében Harangozó Tamás azt jelentette be, hogy a két baloldali párt a választási eljárási törvény módosítását is kezdeményezi. Ebben azt szeretnék, hogy kerüljenek vissza az új választási eljárási törvénybe a választás tisztaságának megóvásáról, a választási csalás megakadályozásáról, valamint a jogorvoslat lehetőségéről és a pártatlan elbírálásról szóló alapelvek, amelyeket a jelenlegi kormánytöbbség vett ki a hatályos szabályozásból.

Ezen kívül a két ellenzéki párt felszólítja a kormányt és az NVB-t is, hogy készítsék el saját átfogó választási eljárási törvény-módosításukat, amely rendezi a határon túli magyarok kérdését, a több mint félmillió magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön dolgozó választópolgár szavazásának kérdését, valamint a garanciális és eljárási szabályok teljes hiányának ügyét.

Ahogy arról bőségesen beszámoltunk mi is, Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére pedig 406-an szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el. Az ellenzék azonban panasszal élt amiatt, hogy videoval is bizonyítható módon szervezetten szállították a szavazókat – a panasznak pedig a múlt héten a Kecskeméti Törvényszék is helyt adott, és elrendelte a választás megismétlését.