Ezért nyomoznak a Corvinuson

2013.10.04. 07:13
Több tízmillió forinttal nem számolt el a Corvinus Egyetem tankönyvkiadója, sok esetben azt sem tudni, mire kapott pénzt a cég. A rendőrségi nyomozás és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata további csontvázakat boríthat ki a szekrényből.

Több mint 30 millió forinttal a mai napig nem számolt el a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványának tulajdonában álló Aula Kiadó Kft. az intézmény felé – az Index információja szerint ez áll annak a rendőrségi nyomozásnak a hátterében, amelyről nemrég hírt adtunk. A könyvkiadással foglalkozó Aula Kiadó Kft. jelenleg végelszámolás alatt áll. A cég az elmúlt években összesen több mint 130 millió forint összegben kapott jegyzettámogatást, de ebből több mint 30 millióval nem számolt el.

Információnk szerint az Aulának történt kifizetések mögött több esetben szerződések sincsenek, így nem tudni, a pénzeket miért utalták át a cég számlájára. A cég helyiségeket is bérelt az egyetemtől, de a bérleti díj egy részét tavaly majdnem két évre visszamenőleg elengedte az amúgy adósságokkal küszködő, szinte fizetésképtelen helyzetben lévő intézmény.

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint az Aula Kiadó Kft. ügyével először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkozott, de miután felmerült a hűtlen kezelés gyanúja, az ügy átkerült a rendőrséghez, mivel a gyanú szerint az egyetem vagyonának kezelésével megbízott személy (a jelenlegi rektor) a helyiség bérleti szerződés módosításával, a jegyzettámogatással kapcsolatos vagyonkezelői kötelezettségét megszegte.

Napokkal ezelőtt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is jelezte az egyetem vezetésének, hogy ellenőrizni akarja a gazdálkodásukat. Úgy tudjuk, a KEHI vizsgálatának fókuszában egy jogosulatlanul aláírt inkasszó áll, de a revizorok egyelőre csak adatokat kértek be.

A helyzetet bonyolítja, hogy állítólag korántsem felhőtlen a viszony az egyetem rektora és a tavaly munkába állt, a kormány által kinevezett gazdasági főigazgató között. A főigazgató az egyetem évek óta labilis pénzügyi helyzetét a gazdasági folyamatok átláthatóbbá tételével és a költségek racionalizálásával kívánja rendezni, ami – több, egymástól független forrásunk szerint – az egyetem vezetésének nemtetszését váltotta ki.

A gyanús ügyek egyikében az egyetem hallgatói önkormányzata is érintetté vált, egy HÖK által szervezett nyári balatonkenesei bulinak ugyanis szintén rendőrségi nyomozás lett a vége. A bulin több ezren vettek részt, az idegenforgalmi adót pedig az egyik hallgató fizette be a helyi önkormányzatnak.

Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat kevésnek találta a bevallott összeget, és ezt jelezte is az egyetem felé. Ekkor derült ki, hogy az egyetem nevében az egyik hallgató írta alá a bevallást, a rendőrség ezért magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított eljárást.

A hűtlen kezelés miatt nyomozás azért is kényes, mert a Corvinus nehéz anyagi helyzetben van, komoly adósságot görget maga előtt. Igaz, volt már rosszabb is a helyzet: míg az adóssága nyáron még másfél milliárd forint volt, addig most már kevesebb, mint egymilliárd. Ebben persze szerepet játszik az is, hogy a szemeszter elején komolyabb bevételhez jutott az intézmény a hallgatói befizetéseknek köszönhetően. Úgy tudjuk, az egyetem bankszámláján már van annyi pénz, hogy akár a teljes adósságot is ki tudnák fizetni, de bizonytalanság miatt inkább nem fizetnek ki mindent.