Megérkezett az elfogatóparancs Hernádi ellen

2013.10.04. 09:05 Módosítva: 2013.10.04. 10:49

„Megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt ellen, de nem az előírt formában. Várjuk a javítást!” – közölte csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Facebook-oldalán.

Isola Anna, Navracsics Tibor miniszter sajtóreferense az MTI-nek azt mondta: a horvátok nem megfelelő nyelven küldték meg a dokumentumokat. Az elfogatóparancs horvát nyelven íródott, miközben hivatalosan a magyar, az angol, a német és a francia az elfogadott.

interpol
Fotó: interpol

Péntek délután ugyancsak a Facebook-oldalán azt közölte a KIM: megérkezett az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt ellen a tárca illetékes főosztályára, ezúttal már az előírt formában.

Keverednek a levelek

A horvátok szerint nem ők, hanem a magyar igazásgügyi tárca tévedett: a horvát főügyészség szerint már csütörtökön megérkezett Magyarországra az elfogatóparancs a megfelelő formában. A horvát főügyészség honlapjára kitett közlemény szerint az egyik nagy futárszolgálat csütörtökön 12:33-kor átadta a KIM-nek az iratokat, és egy Mátyás nevű személy írta alá az átvételi elismervényt, tudósított az MTI.

A horvátok szerint a magyar igazságügyi minisztérium levele 38 perccel korábban, 11:55-kor érkezett meg hozzájuk, a magyarok ebben a levélben nehezményezték, hogy csak horvátul kapták meg a papírokat.

Körözik Hernádit

A horvát rendőrség kedden adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, majd szerda délután Horvátország kérésére felkerült az Interpol vörös, vagyis legmagasabb fokozatú körözési listájára a neve. Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett az azóta első fokon 10 év börtönre ítélt Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a horvát INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat.

  A magyar hatóságok az Interpol-körözésnél is úgy látták, hogy a horvátok nem az előírásoknak megfelelően idézték be Hernádit. A Mol-vezér ugyanis nem kapott olyan hivatalos idézést, amelyben Zágrábba hívnák kihallgatásra. Ennek persze az az oka, hogy a horvát leveleket a magyar hatóságok nem továbbították Hernádinak, tehát az, hogy ő hivatalosan nem tud az eljárásról, nem a horvátokon múlott.

Az EU-s elfogatóparancsot a magyar bíróságoknak elvileg automatikusan kell teljesítenie. Mint korábban körüljártuk, az EU-s elfogatóparancs teljesítését bizonyos esetekben mégis meg lehet tagadni. Ilyen eset, ha ugyanebben az ügyben Magyarországon is folyt eljárás, és ott megállapították, hogy Hernádi Zsolt nem követett el bűncselekményt. Magyarországnak akkor kellene eleget tenni a horvát hatóságok kérésének, ha a Mol vezetőjét valamilyen új bűncselekménnyel vádolnák meg.

Horvátország az EU-s elfogatóparancsról szóló szabályokat ugyanakkor egy hibás törvénnyel ültette át a horvát jogba, amely az Európai Bizottság szerint sérti az uniós jogot, de ez az ügy nem befolyásolja a Hernádi elleni eljárást. A horvát törvények szerint az EU-s elfogatóparancsokat csak a 2002 augusztusa után elkövetett bűncselekményekre kell alkalmazni, az ennél korábban elkövetett bűncselekmények miatt Horvátországnak nem kell kiadnia senkit sem. A horvát kormány korábban már megígérte, hogy „feltételek nélkül összhangba fogják hozni a törvényt az európai joggal".