Több mint 4 fokkal dőlt meg a hidegrekord

2013.10.04. 09:22

Csaknem az egész ország területén fagypont alá süllyedt ma hajnalra a hőmérséklet, az Időkép Északi-középhegység területén elhelyezett automatái közül több is -7, -8 fokot mért. Az Időkép egyik felhasználója nem sokkal negyed nyolc után Mihálygergéről -8,4 fokot jelentett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még ennél is hidegebbet mért: Zabaron -9,3 fokig csökkent a hőmérséklet. Ezzel az országos rekord több mint 4 Celsius-fokkal dőlt meg, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa péntek reggel az MTI-vel. A napi országos minimumrekord eddig mínusz 5 fok volt, ezt 1979-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, (a most Encshez tartozó) Fügödön mérték.

A fővárosi hidegrekord is dőlt: Pátkai Zsolt elmondta, hogy Budapesten eddig 1991-ben volt a leghidegebb az október 4., amikor mínusz 0,3 fok volt. Most ennél több mint egy fokkal hidegebb volt Ferihegyen: mínusz 1,4 fok.

Pénteken túlnyomóan derült időre lehet számítani, csapadék nem várható. A legalacsonyabb péntek éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 10 és 13 fok között várható.