no

Országszerte tüntetnek a tanárok

2013.10.05. 16:14

A pedagógusok világnapján "Őszi nagytakarítás az oktatásban" címmel kezdődött tüntetés szombat délután Budapesten a Szent István Bazilikánál, valamint ezzel párhuzamosan Szegeden, Pécsen és Sopronban. A tanárok, diákok és szülők az iskolák állami átvétele, a kényszernyugdíjazás és a központi tanterv ellen tiltakoznak.

A Szent István teret a tüntetés kezdetén nagyjából félig töltötték meg a demonstrálók, akik között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Hallgatói Hálózat képviselői is ott vannak.

A demonstrálók a heti öt tornaóra és az iskolarendőrség eltörlését, a pedagógus életpálya módosítását – a bérek és az óraszámok átalakítását –, valamint a 18 éves korig kötelező oktatás bevezetését követelik. A néhány száz tüntető követeléseik felolvasása után a Szalay utcai minisztériumhioz vonultak, az "Itt van az ősz, itt van újra, Hoffmann Rózsa, menj a búsba" rigmust skandálva.

Szívmelengető szavak Hoffmann Rózsától

A pedagógusok "nem egy foglalkozás, nem egy szakma, hanem a remény emberei. (...) Önök a kovácsai annak a jövőnek, amelyet a kezük között formálódó gyerekéletek hordoznak" - fogalmazott Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a pedagógusok világnapja alkalmából írt köszöntőjében.

Az államtitkár a Kapospontnak a tüntetésről azt mondta, "nem tudom, mi ellen irányul". Szerinte ha a köznevelési törvény visszavonását szeretnék a tüntetők, "ebben nyilvánvalóan nem tudunk segíteni". Hoffmann Rózsa hozzátette, hogy szerinte a pedagógustársadalom maroknyi kis része vesz részt a tüntetésen.