Nem a legnagyobb magyar, hanem lobogón dugás miatt kaptak fegyelmit

2013.10.07. 11:58

Nem A legnagyobb magyar című, a mai magyar köz -és színházi életet kritikusan bemutató színdarab miatt kaptak fegyelmit a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanárai, hanem azért, mert az egyik darabban magyar lobogón mímelnek közösülést a szereplők – közölte Tóth Tamás József, a gimnázium igazgatója az intézmény honlapján közzétett helyreigazítási kérelmében.

A közleményben Tóth elismeri, hogy valóban voltak írásbeli figyelmeztetések a drámatagozaton, de a sajtóértesülésekkel ellentétben nem A legnagyobb magyar című előadásért, hanem az Önmagával vívja egy bizonyos jelenetéért kaptak megrovást az előadást rendező tanárok.

„A magyarságot súlyosan sértő, annak nemzeti jelképét, a magyar nemzeti lobogót megbecstelenítő jelenetet adtak elő a diákok. Tételesen: a nemzeti lobogóval leterített asztalon közösült a szeretőjével (pontosabban imitálta a közösülést) XY. Ezzel – sajnos ismételten – olyan dolog történt a színpadon, amely méltatlan iskolánk és nemzetünk szellemi örökségéhez” – írta a kérdéses jelenetről Tóth.

Levelében Tóth kifejtette, azt sem hagyhatta szó nélkül, hogy a drámai produkciókban „igen gyakran megjelennek a direkt, durva szexuális jelenetek, amit ez az igen jelentős személyiségbeli változások közepette járó korosztály nem képes megfelelően kezelni, így ezek a jelenetek súlyosan megzavarhatják, káros irányba terelhetik a fiatalok pszichoszexuális fejlődését”. A darabokat egyébként a diákok írják.

A Délmagyar.hu eredeti cikke szerint a tanárok A legnagyobb magyar című darabért kaptak fegyelmit. A darab története szerint megalakítják a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárdát, ahol a válogatáson hamarabb esik ki az idegenszínű és idegen nevű jelentkező, mint a tehetségtelen. „Rengeteg utalást láthat a közönség a mai színházi viszonyokra, a mutyizásra, a sógor-koma-jóbarát kiválasztására. A létra magasán álló nagy magyar miniszterelnök dönt minden fontos kérdésben" – írta a lap júliusban a darab szegedi bemutatója után.

Tóth állítása szerint nem a darabok témája vagy mondanivalója miatt kaptak figyelmeztetést a tanárok. Az igazgató cáfolja, hogy véleményterrort tartana fenn. Az Önmagával vívja egyébként szintén a mai magyar kulturális élet visszásságaira reflektál. „Itt legtöbbször a kísértésen, a lelkiismereten, annak hiányán, az elvek feladásán volt a hangsúly, a diákok pedig olyan saját szövegeket írtak a darabhoz, amelyek már-már irodalmi szinten is megállnák a helyüket" – írta Délmagyar a Pécsistop.hu-ra hivatkozva.