A Fidesz választási esélyeit segíti a költségvetés

2013.10.07. 14:17

Olyan költségvetés készül, amely növeli a kormánypártok választási esélyeit – információink szerint erről beszélt a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja előtt hétfőn Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A frakcióülés témája a jövő évi költségvetés tervezete volt.

A jövő évi büdzsé tervezetét Varga Mihály múlt héten nyújtotta az Országgyűlésnek, ebből kiderül, kinek mennyit kell majd befizetnie a közös kasszába, és a befizetett pénzt milyen arányban tervezi elosztani az állam. A kormány az idei 0,9 százalékosra várható növekedés után 2 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre. A dokumentumból kiderül az is, hogy a választásokhoz közeledve többet költünk  jóléti szolgáltatásokra. (A költségvetésről szóló cikkünket itt találja.)

Kövér László házelnök szeptemberben a Zalai Hírlapnak adott interjúban arról beszélt, hogy nem lesz választási költségvetés. Kövér akkor azt mondta, hogy a kormánykoalíciónak sem szándéka, sem lehetősége nincs arra, hogy túllépje a 3 százalékos államháztartási hiányt. A költségvetés ugyanakkor „tükrözni fogja gazdaságpolitikai és társadalompolitikai céljainkat” – mondta akkor Kövér.

A hétfői frakcióülésen Varga több olyan adatot is felsorolt, amely arra utal, hogy a költségvetés tervezete javíthat a kormánypártok választási esélyein. A résztvevők szerint Varga ezek között említette azt, hogy a hiányt az idei évi 2,2 százalékról 2,9-re emelik, a tartalékot pedig a korábbi 700 milliárd forintról 220 milliárdra csökkentik.

Az ülés résztvevői szerint a gazdasági miniszter elmondta, hogy nem lesz olyan terület, amely jövőre kevesebb pénzt kapna, mint idén. Példaként a turizmust említette, amelyre 2014-ben 600 millió forinttal fordítanak többet, mint az idei évben.  A kormánypártok számára kedvező döntések között említette többek között a családi adókedvezmény kiterjesztését, a diákhitel-kedvezmény kiterjesztését, a tanárok béremelését.

Úgy tudjuk, Rogán Antal frakcióvezető arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy október 15-ig jelezzék, milyen módosító javaslatokat kívánnak benyújtani a költségvetési törvényhez. A büdzsé tervezetének általános vitája október 22-én indul, a végszavazást pedig december 18-án tartják. A tervek szerint ez lesz az őszi ülésszak utolsó parlamenti ülésnapja.