Visszavonul Kocsis Máté

2013.10.07. 10:01

A VIII. kerületet választja 2014-tól az országos politika helyett Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Mivel a következő országgyűlési választástól összeférhetetlenné válik a polgármesterség és a parlamenti mandátum, Kocsis az ATV Szabad szemmel című műsorában bejelentette, hogy inkább a józsefvárosi polgármesteri pozíciót választja majd a parlament helyett.

„Ez nem azt jelenti, hogy az országos ügyek iránti érdeklődésem megszűnne” – mondta Kocsis az ATV-nek. Kocsis szerint azért is mond le majd arról, hogy országgyűlési képviselő legyen, mert a felesége ezt kérte tőle: „A feleségemmel szeretnénk lassan gyermeket vállalni, és ő azt kérte tőlem, hogy ha nem muszáj, ne dolgozzak annyira sokat, mint most, mert a családi életünkre kellene koncentrálnunk. Megértem ezt az igényét.”

A visszavonulást már hosszú ideje lebegtette Kocsis, ahogy több más fideszes politikus is. Köztudott, hogy a helyi politika felé fordul Láng Zsolt, a II. kerület vezetője, és Pokorni Zoltán a Fidesz múlt héten újraválasztott alelnöke is, aki már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy a választások után visszavonul a hegyvidéki kerületébe.

„Udvarolok magamnak azzal a gondolattal, hogy ha mondok valamit, akkor is érdekes lesz, ha nem oktatási bizottsági elnökként mondom, hanem polgármesterként” – nyilatkozta az ATV-nek egy korábbi interjúban Pokorni.

A fideszes politikusok bizonytalanságát az okozza, hogy egyelőre nem tudni, hogy a két külön ligára bomló politikai elitben 2014-től mekkora súlya marad a polgármestereknek. A parlamentbe csak 106 egyéni képviselő kerülhet be a választókörzetek átalakítása miatt. A helyi politika és a parlament közötti információáramlás majdani csatornáit azonban még nem alakították ki.