Segélyen élő romákért harcol a Fidesz és Bajnaiék

2013.10.10. 15:17 Módosítva: 2013.10.10. 15:33
Csak a választások idején fontosak a bajai 32-es szavazókör segélyen élő lakói, akiknek most vasárnap újra kell szavazniuk a megismételt időközi önkormányzati választáson. Cserébe egy Zs kategóriás kémfilmre hajazó abszurd kampány mellékszereplői lettek.

„Az egész kilencvenes években nem ment itt át annyi autó, mint ezen a héten!” – kiabálja az utca túloldaláról egy középkorú férfi, de mire átmegyünk, hogy beszéljünk vele, biciklire pattan, és elhajt. Annyit azért még odavet, hogy „ez az egész egy faszság, ki kell menni inkább nyugatra!” A bajai 32-es szavazókörben ez teljesen ésszerű tanácsnak tűnik, mert bármerre is nézünk, csak a szegénység köszön vissza a főleg romák lakta, tanyaszerű városrészben. Az utak nincsenek aszfaltozva, sok helyen közvilágítás sincs, munka meg pláne, a legtöbben segélyből élnek. Szinte mindenki.

Ha nincs a kampánycsendsértés, ami miatt Baján kizárólag ebben a szavazókörben kell megismételni az időközi önkormányzati választást (merthogy innen utaztattak szavazókat), különösebben senkit nem érdekelnének az itt élők, a politikának most mégis fontosak lettek. A választás tétje ugyan kicsi (bárki is nyeri, a Fidesz marad többségben a bajai közgyűlésben), de a szemben álló felek óriási jelentőséget tulajdonítanak neki, miután a parlamenti választások közeledtével a Fidesz és a vele szemben álló ellenzéki pártok egyfajta erőpróbaként élnek meg minden időközi megmérettetést. Így van ezzel az itt egymással küzdő fideszes jelölt, Kovács Csaba és az E14–DK–MSZP támogatását élvező, de függetlenként induló Teket Melinda is.

Mi csak magunknak kamerázunk

Díszdobolás mellett nyalja ki

„Én eddig mindig a Fideszre szavaztam, de most már elegem van. Orbán is állandóan csak ígérget, aztán semmi nem valósul meg" – mondja halkan a 62 éves Erzsébet. Aztán elárulja, azért suttog, mert nem akarja, hogy a szomszédja, akivel egyáltalán nincs jóban, meghallja, amit beszél. „Az teljesen hülye" – mondja a férfiról. „A múltkor azzal győzködött, hogy higgyem el, vasárnaptól itt minden megváltózik. A lószart! Mondtam neki, hogy a főtéren, díszdobolás mellett nyalom ki a seggét, ha ez így lesz" – vált még őszintébb hangnemre. Egy másik szomszédja, aki közvetlenül mellette áll, bőszen bólogat. Mindketten arról beszélnek, hogy ezt a telepet mindig csak a választások idején találják meg a politikusok, akik mindent megígérnek (aszfaltozást, közvilágítást), aztán persze semmi nem valósul meg, még a havat sem kotorják el télen.

„Nem volt itt semmiféle kampánycsendsértés. Most az, hogy a járni alig tudó idős embereket a Szilveszter (Horváth Szilveszter, a helyi cigány önkormányzat vezetője – a szerk.) elvitte autóval szavazni, az mitől kampánycsendsértés?” – kérdezi értetlenkedve az 53 éves Józsi, akivel a cigány önkormányzat helyi irodájához közel futunk össze. Józsi szerint hülye volt a bíró, ennyi.
Másokhoz hasonlóan ő is munkanélküli, segélyből él. Szavaiból kiderül, hogy Józsi nagyon kedveli Horváth Szilvesztert, akinek komoly befolyása van a helyi roma közösségben, Józsinak is adott már munkát (ezért is hálás neki), másnak meg fát, hogy tüzelhessen.

Legutóbb éppen a kampánycsendsértés miatt elmeszelt választás előtt osztottak ki tüzelőfát Horváthék – állítja Józsi, de szerinte ennek az égvilágon semmi köze sincs a választáshoz. Horváth mindig jó ember volt, semmi köze a választáshoz annak, hogy elosztja, amit adományként kap, hiszen ez a dolga. Van, hogy főz a helyiekre a művelődési ház udvarán „gulyást, paprikást meg ilyesmit”, legközelebb éppen pénteken vagy szombaton lesz mulatság. Egy-két nappal a választások előtt – tudjuk meg.

Szeretnénk erről Horváth Szilvesztert is megkérdezni, de ahogy a portájához érünk, a felesége elzavar minket, sőt azzal fenyegetőzik, hogy rendőrt hív. A telepen elterjed, hogy a hétvégi bulin még nyeremények is lesznek, például telefonok.

Tudtam, tudtam...

Józsit amúgy nem különösebben érdekli a politika, talán ez is az oka, hogy Teket Melindát következetesen Teke Máriának hívja, az MSZP-t pedig MSZMP-nek, anélkül, hogy bármi baja is lenne az MSZMP-vel. Sőt, arról is beszél, Kádár János idejében minden jobb volt, dolgozni sem kellett ennyit.

Aztán Józsi elejt egy furcsa mondatot. Azt, hogy nemcsak „Teke Máriát” nem ismerte eddig, de a fideszes jelöltet is csak a választások után, hétfőn ismerte meg, amikor Kovács Csaba először kilátogatott a szavazókörbe, és beszélgetett a helyiekkel, köztük vele. „Ha nem ismerte a jelölteket, akkor honnan tudta, hogy kire szavazzon?” – kérdezzük. „Tudtam, tudtam” – motyogja, bár érdemi választ nem ad. Azt azonban elárulja, hogy a felesége helyett is ő írta be az X-et, mert a neje analfabéta, ahogy sokan mások is itt a telepen. Majd megismétli, hogy nem volt itt semmiféle csalás és kampánycsendsértés, Horváth Szilveszter pedig sosem beszélt arról, kire adják le a voksukat.  „Az egész egy hazugság!” – fakad ki.

Az mindenesetre biztos, hogy a telepen élők most egy életre megjegyzik, hogy néz ki Kovács Csaba. A szavazókör tele van Kovács arcát borító, hordozható plakátokkal, amit az aktivisták reggel kitesznek, este pedig begyűjtenek – ki tudja, talán attól félnek, hogy a plakátot tartó vas éjjel eltűnik.

A nagy kampányzaj persze visszafelé is elsülhet. „Mer’ ugye egy ilyen furgon kibérlése is 12 ezer forint naponta. És van itt egypár furgon. Nem lenne jobb mindenkinek, ha ezt a pénzt inkább szétosztanák a szegények közt? Vagyunk egypáran!” – ad racionális kampánytechnikai tanácsot az egyik helybéli.

Ha pénzt nem is osztanak a jelöltek, fűt-fát azért ígérnek. De főleg fát. Több olyan helybélivel is találkozunk, aki azt állítja, hogy a fideszes jelölt nevében kampányolók tüzelőfákat ígértek arra az esetre, ha Kovácsra szavaznak. Teket Melinda is járja a házakat, bár nagyon úgy tűnik, a telep csak azután lett ennyire fontos neki és fideszes vetélytársának, hogy itt újra kell voksolniuk az embereknek. Korábban egyiküket sem látták itt. Most Teket minden nap kijár, Kovács eddig csak egyszer jött, de neki láthatóan nagyobb a stábja. Teket sem akárkivel mutatkozik, vele van egy harcostársa, aki arról vált ismertté, hogy Orbán Viktor hungarocell fejével mászkált Budapesten.

Kameráznak, követnek mindenkit

A 32-es szavazókörben zajló kampány egyik jellegzetessége, hogy itt végre valóra vált az, ami talán csak Debreczeni József legvadabb rémálmaiban fordulhatott eddig elő: titokzatos, de a rendszámaik alapján ugyanazon pesti flottához tartozó autókból kameráznak minden idegent ismeretlen, állambiztonságosdist játszó fiatalok. Fideszes aktivisták. Még Józsi is így tudja.

A figyelők szorgalmasak: nemcsak messziről figyelnek, de utána is mennek a „célszemélyeknek”, legyen az ellenzéki jelölt vagy helyiekkel beszélgető újságíró. Éppen egy idős asszonnyal beszélgetünk, amikor néhány utcával a telep központjától egy bokorból filmeznek minket. Észrevesszük a figyelőket, ők azonnal hátat fordítanak nekünk, és elsétálnak. A szituáció inkább nevetségesen abszurd, mintsem félelemkeltő – legalábbis a számunkra, de néhány helyit kifejezetten zavar.

Egy fél órával később a szavazókör bejáratánál éppen Teket Melindával beszélgetünk, amikor kiszúrjuk, hogy pár tíz méterrel arrébb egy Golfból filmeznek minket. Kapunk az alkalmon, odamegyünk a figyelőkhöz, barátságosan szóba elegyedünk velük. Tudni szeretnék, kik ők és miért filmeznek. Szűkszavúak, de az egyértelművé válik, hogy valóban a figyelés a feladatuk, kameráznak, de azért „esznek-isznak is”. Szerintük ez jó munka. A pisiléssel nincs gond, azt a benzinkúton megoldják.

A figyelőkkel folytatott kedélyes beszélgetésünket végül egy ATV-s operatőr zavarja meg, aki miután odajön, zokon veszi, hogy a fiúk az arcukat szemüveggel eltakarva filmezik őt. Beszól nekik, mire ők – kissé megszeppenve – elhajtanak a kocsijukkal.

Kár, mert még egy csomó kérdésünk lett volna hozzájuk.