no

Ön szigorítaná az abortuszt?

2013.10.10. 14:34 Módosítva: 2013.10.10. 15:03

Hiába szeretné Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár, ha Magyarország szép lassan rátérne a lengyel útra az abortuszszabályozás ügyében, úgy tűnik, a magyar közvéleménynek még a legkonzervatívabb szegmense is inkább liberálisan áll a terhességmegszakításhoz: a lakosság 53 százaléka elfogadhatónak tartja a jelenlegi szabályozást és mindössze 2 százalék gondolja úgy, hogy semmilyen esetben nem kellene engedélyezni az abortuszt − derült ki a Medián 2013. szeptemberi kutatásából, amelyet a Patent Egyesület felkérésére végeztek el.

Ön szigorítaná az abortuszt?

Szintén elég meglepő, hogy a témában a legkevésbé megosztó ügy az abortusztabletta bevezetése a kutatás szerint.  A válaszadók túlnyomó többsége, 76 százaléka engedélyezné a tabletta bevezetését, kétharmaduk társadalombiztosítási támogatást is szeretne a gyógyszernek.

Különösen érdekes, hogy még a rendszeresen templomba járó, vallásos emberek nagyobb része is elfogadhatónak tartja ezt a módszert.

14
Fotó: Patent Egyesület / Medián

Az abortusz feltétel nélküli engedélyezését legkevésbé a Jobbik-szavazók, (16 százalék), leginkább pedig a baloldali ellenzék szavazói támogatják (25 százalék). Azt, hogy az abortusz feltétele legyen a fogamzásgátló módszerekről szóló felvilágosításon való részvétel, összességében a lakosság 49 százaléka tartja jó ötletnek, és ebben a kérdésben sincsen lényeges különbség a különböző politikai táborok között.

15
Fotó: Patent Egyesület / Medián

A társadalom egy jelentős része tehát a különféle kampányok ellenére sem érzi úgy, hogy eljött az ideje az abortusz szigorításának, ezért szinte kizárt, hogy a választásokig felmerül majd ez a kérdés a parlamentben. A Patent Egyesület ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy „a lopakodó abortuszellenes propaganda” főként az egészségügyi dolgozók körében már megtette a hatását. Erre utal az is, hogy egyre több olyan nő hívja a segélyvonalukat, aki megalázó, bűntudatkeltő magatartást tapasztalt az orvosok illetve a védőnők részéről.

20
Fotó: Patent Egyesület / Medián

„A kötelező védőnői oktatáson például gyakran presszionálják a nőket magzat megtartására például azzal is, hogy a magzatot kisbabának, a nőt pedig anyukának hívják” – mondta Spronz Júlia, az egyesület jogsegélyszolgálatának vezetője. Az is rendszeresen előfordul, hogy az orvos különböző kifogásokra hivatkozva nem végzi el a terhességmegszakítást ez előre egyeztetett időpontban, hanem újabb és újabb időpontokra rendeli be a nőket. Ezért sok nő külföldön veti alá magát a műtétnek. „Egy bécsi klinika orvosa nemrég felkeresett minket és megkérdezte, mi lehet az oka annak, hogy az elmúlt évben megkétszereződött a hozzá forduló magyar nők száma. Jelenleg heti 4-8 magyar páciense van” – mondta Spronz.

Ha pedig valaki külföldről rendelt abortusztablettát használ, rosszul lesz tőle, és kórházba kerül, az orvosok azonnal értesítik a rendőrséget, és „véresen, félig altatásban" sokszor megbilincselik és kihallgatják a nőket – számolt be a jelenlegi abortusztabletta szabályozás következményeiről Spronz.