Horn Gyula újabb szobrot kapott

2013.10.12. 10:54

Szombaton újabb Horn Gyula-szobrot avatott a Horn Gyula Emlékpárt. Az október 5-i marcali helyszín után ezúttal az MSZP Jókai utcai székházának aulájában. A szobor pontos másolata a Marcaliban felavatottnak, gyanús, hogy a székház pincéje tele van Horn Gyulával. Suchman Tamás kérdésünkre nem tudta megmondani hol állítják fel a következő Horn-szobrot, de − valószínűleg a választási győzelmükre utalva − hozzátette: „Horn Gyula utcáról nemsokára lesz döntés". Ha arra gondolunk, hogyan engedte el Tarlós István a legutóbbi DK-s javaslatot, hogy nevezzenek el az exminiszterelnökről egy közterületet; ehhez tényleg választást kell nyerni.

A délelőtti szoboravatáson részt vett szinte az egész MSZP vezetőség; Mesterházy Attila, Botka László, Szanyi Tibor, Gúr Nándor, Horváth Csaba, Suchman Tamás, de jelen volt Horn Gyula családja is, felesége, gyermeke és unokái. Rövid köszöntőbeszédében Mesterházy Attila elmondta, hogy amellett, hogy szobrot avatnak, a párt tárgyalótermét is átnevezték Horn Gyula Emlékteremnek. Az MSZP elnöke szerint kevés olyan politikus volt a magyar történelemben, aki pozitív értelemben írta be magát a történelemkönyvekbe, de Horn ilyen volt; az éleslátás, a politikai pragmatizmus és a tisztesség jellemezte.

De természetesen itt is − ahogy Marcaliban − elhangzott a kötelező mondat: „Horn Gyula soha nem felejtette el, hogy az MSZP és általában a balodal a kisembert, a hétköznapi embert kell, hogy segítse, védje" − mondta Mesterházy és hozzátette, hogy Horn és az MSZP politikájában mindig ez dominált. Botka László, választmányi elnök szerint Horn fejlődési pályára állította Magyarországot és a kétharmados felhatalmazással nem élt vissza úgy, mint a Fidesz: nem írta át az alkotmányt és nem építette le a fékek és ellensúlyok rendszerét. És kimondta a szoboravatás legjobb mondatát is:

Nagy politikus akkor lesz valaki, ha nem tesz meg olyan dolgokat, amiket megtehetne.

Zarándok tömeg várja a fatimai Szűz Mária-szobrot Rómában

Portugáliából a Vatikánba érkezik a fatimai Szűz Mária-szobor szombaton a Máriás lelkiségű társulatok vatikáni világtalálkozójára. A római Szent Péter térre 150 ezer zarándokot várnak az egész világból. A Ferenc pápa vezette Mária-napok a novemberben véget érő hit évének egyik utolsó vallási eseménye. (MTI)