no

Benny Hill show lett a bajai választásból

2013.10.13. 22:57 Módosítva: 2013.10.13. 23:24

A bajai 32-es szavazókörben megismételt választáson is a Fidesz jelöltje, Kovács Csaba nyert. Az időközi önkormányzati képviselő-választáson három héttel ezelőtt öt szavazókörben tartottak szavazást. Ezek közül most egyben azért kellett ismételni, mert a Kecskeméti Törvényszék kimondta, hogy itt kampánycsendsértés történt.

A bíróság szerint a szavazókörben valakik szervezetten utaztattak az embereket, és ezzel befolyásolták a választói akaratot. Gyanús volt az is, hogy míg az ellenzék jelöltje három bajai szavazókörben megverte a fideszes jelöltet, egyben pedig megszorította, a 32-es szavazókörben a Fidesz jelöltje kiugróan sok szavazatot szerzett. Kovács 68 szavazattal szerzett többet ebben a körzetben, míg a teljes választást 61 voksnyi különbséggel nyerte meg.

A mozgósításnak köszönhetően a vasárnap megismételt szavazóköri választáson a részvétel a korábbi 31 százalékról 44 százalékra ugrott: a 470 szavazásra jogosult közül most 223-an mentek el szavazni. A nem hivatalos végeredmény a következő lett, a számokból jól látható, hány szavazatért mozgósított irtózatos erőket mindkét oldal:

  • Kovács Csaba (Fidesz) 138 szavazat
  • Teket Melinda (MSZP, Együtt 2014-PM-DK) 69 szavazat
  • Markó György (Jobbik) 14 szavazat
  • Ikotity István (LMP) 0 szavazat

A többi szavazókör már érvényes eredményével együtt így számításaink szerint Kovács Csaba összesen 508 szavazatot kapott, Teket Melinda pedig 446-ot (szeptember 22-én 467-406 volt az arány). A különbség 62 szavazat. Zsigó Róbert bajai polgármesternek igaza volt abban, hogy a fideszes jelölt még növelni is tudta a különbséget: több szavazat volt, a különbség most egész pontosan eggyel több, mint szeptember 22-én volt.

Eredmények három hete és most

Szeptember 22.

Időközi választás

  • Kovács Csaba: 467
  • Teket Melinda: 406

32-es szavazókör

  • Kovács Csaba: 97
  • Teket Melinda: 29

Október 13.

Időközi választás

  • Kovács Csaba: 508
  • Teket Melinda: 446

32-es szavazókör

  • Kovács Csaba:138
  • Teket Melinda: 69

Bár most csak egy önkormányzati képviselő megválasztásáról volt szó, a választást mindkét oldal túldimenzionálta. A Fidesz szerint Baja immár másodszor is világosan megüzente, hogy nem kér többet a bukott baloldalból. Az ellenzék szerint Baja nem azzal vonult be a történelembe, hogy itt győzött a Fidesz, hanem hogy itt bukott le először, és csalással, hazugsággal, fizetett aktivistákkal is csak alig tudott nyerni.

Az ellenzék a választás után bejelentette, elfogadják a nem hivatalos végeredményt, ha bebizonyosodik, hogy nem történt törvénysértés. Az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje két beadványt nyújtott be a helyi választási bizottsághoz: az egyik ételosztással, a másik pedig a választók szervezett utaztatásával kapcsolatos.

A bajai időközi választás megismételt szavazóköri szavazását számos érdekesség, vagy akár azt is mondhatnánk, hogy furcsaság kísérte. Percről percre a Szinte Mindent Eldöntő Nagy Napról>>>

  • Sofőr járt a választópolgároknak. Autókkal szállították a szavazókat. Tudósítóink több olyan autót is láttak, amely három-négy embert hozott szavazni, majd ment a következő turnusért.
  • Több megfigyelőautó is állt a 32-es szavazókör szavazóhelyisége előtt. A megfigyelők folyamatosan váltották egymást, de hogy mit is figyeltek meg, azt nem tudni pontosan.
  • Tűzifát osztogattak. Már az előző fordulónál is felmerült, hogy a szavazókörben élő nagy számú hátrányos helyzetű szavazónak tűzifát ajánlottak, ha elmegy. A választás napján is megjelent egy tűzifát szállító autó a 32-es szavazókörnél. Egy nő pedig arra panaszkodott tudósítónknak, hogy hiába hívta fel többször is „X. urat", hogy adjon neki tűzifát, amit X. úr meg is ígért, sőt többször is, nem kapott. A választás előtti nap a kisebbségi önkormányzat vezetője bulit is rendezett, ahol mobiltelefonokat is ígértek embereknek.
  • A választás napján kezdett demonstrálni a 32-es szavazókör előtt a volt monoki polgármester által alapított Összefogás Párt – saját elmondásuk szerint a választási csalások ellen tiltakozva. Tíz egyenpólós aktivista molinókat rakott ki és gulyást kezdett főzni. Bár a helyi választási bizottság korábban nem engedélyezte az akciót, azt mégis megtartották. Fellebbezésükre vasárnap délután érkezett meg a válasz, hogy azt elutasították. Az akciót ettől függetlenül folytatták. A helyi választási bizottság újabb határozata szerint ezzel kampánycsendsértést követtek el. Az akció célja az lehetett, hogy a választáson vesztes párt esetleg erre hivatkozva óvja meg újra a választást, és követeljen újabb fordulót.
  • Már a nem hivatalos eredmények közzététele előtt bejelentette az eredményt Zsigó Róbert bajai polgármester a Fidesz-pártirodán. Zsigó itt már pontos adatokat közölt, miközben az ellenzék jelöltje még várta, hogy a jegyző – ígéretének megfelelően – értesítse az eredményről. Zsigó később arra a kérdésre, hogy honnan tudta az eredményt, előbb zavarba jött, majd annyit mondott, hogy megtelefonálták neki.
Zsigó nem akarta elárulni, honnan tudta a bajai eredményt