no

Aki beleköpött a bajai választásba

2013.10.13. 18:36 Módosítva: 2013.10.13. 19:18

Nem kizárt, hogy a megismételt bajai időközi választást az Összefogás Párt bajai gulyásfőző akciója miatt újra meg kell majd ismételni. A Monok egykori polgármestere által 2009-ben alapított kis párt aktivistái vasárnap délután molinókat és gulyáságyút raktak ki a stratégiai jelentőségű 32-es szavazókör közelében.

Bár a rendőrség nem akadályozta meg az akciót, a helyi választási bizottság vasárnap délután született határozata szerint az aktivisták kampánycsendsértést követnek el. Szepessy Zsolt, az Összefogás Pár elnöke szerint ettől függetlenül maradnak a helyszínen, és a fellebbezésüket elutasító határozat ellen is fellebbeznek. A választáson induló pártok képviselői szerint az akció célja az lehet, hogy ha valamelyik pártnak kedvezőtlen eredmény születik, erre hivatkozva lehessen megóvni az eredményt és ismét időt nyerni.

A „se bal, se jobb, problémamegoldó” párt elnöke, a vállalkozó Szepessy Zsolt, 2006-ban független jelöltként, a szavazatok 66 százalékával lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok polgármestere. Intézkedéseivel országos hírnévre tett szert. Nagy figyelmet keltett, amikor a segélyek kifizetését feltételekhez kötötte. A juttatást csak az kaphatta meg, aki az udvarát és a háza előtti területet rendben tartotta, kertjében pedig haszonnövényeket termesztett.

2009-ben bevezette a szociális kártyát. A törvény szerint járó segélyek egy részét nem készpénzben, hanem egy bankkártyához hasonló kártyára utalva folyósították. A kártyával alkoholt és dohányt nem lehetett venni, csak élelmiszert és ruhát. A polgármester azzal érvelt, hogy ezzel lehet megakadályozni, hogy a segélyt eligyák, szerencsejátékokra vagy uzsorára költsék.

Feltűnést keltett azzal is, amikor 2010-ben a monoki képviselő-testület határozata a kettős állampolgárságért folyamodó határon túli magyaroknak lehetővé tette volna, hogy névleg és tömegesen Kossuth Lajos monoki szülőházába jelentkezzenek be itteni állandó lakcímre, és így nyerjenek választójogot.

2009-ben a Vám- és Pénzügyőrség vizsgálatot indított a monoki önkormányzat ellen, miután állítólag egy beszakadt pince helyreállításához kapott pályázati támogatás összegével éltek vissza. Az ügyben 2010 augusztusában Szepessy Zsolt és társai ellen vádat emeltek jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt.

2010-ben jelentős értékre elkövetett sikkasztás gyanújával indult nyomozás Szepessy Zsolt ellen. A rendőrség szerint ugyanis a polgármester az autójára vonatkozó lízingszerződésben foglaltaknak nem tett eleget: nem fizette a részleteket, a cég szerződést bontott vele, de Szepessy a felszólítás ellenére sem szolgáltatta vissza a kocsit. A polgármestert akkor állították elő, amikor éppen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság épületében volt, de már körözés alatt álló autójával a főbejárat előtt tiltott helyen parkolt.

Szepessy az Összefogás Párt elnökeként 2010-ben két népszavazási kezdeményezést is indított a szociális kártya országos bevezetésére, illetve a segélyeknek a gyermekek rendszeres iskoláztatáshoz kötéséhez. Az Országos Választási Bizottság mindkét kezdeményezést elutasította. A segélyezés feltételéhez kötésének ötletét később más önkormányzatok, sőt a kormányzat is átvette. Hasonló intézkedés már szerepelt a Bajnai-kormány Út a munkához programjában is.

A 2010-es választásokon az Összefogás Párt a kertjét árammal védő kesznyéteni férfit indította miniszterelnök-jelöltként. Az idős gazda áramot vezetett a terményei köré, emiatt egy tolvaj halálos áramütést szenvedett, egy pedig megsérült.  

Szepessy 2010-ben is indul az önkormányzati választásokon, de a szavazatok 41 százalékával csak a második helyet szerezte meg. A falut azóta a fideszes Demeterné Bártfay Emese vezeti.