Valóra vált Vágó István álma, vadásznak a magyar aurahegesztőkre

MTI/Index
2013.10.16. 15:37

Önkéntes pszichológus csapat próbálja kiszűrni az internetről a magukat szakembernek kiadókat. A Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete szerint az elmúlt hónapban már negyven sarlatánt találtak. Az egyesület szerint önkéntes pszichológusokból álló internetes figyelőszolgálattal fokozza fellépését az álpszichológusok ellen a szervezet, amely eddig inkább a paciensek bejelentései alapján járt el kóklerekkel szemben.

Az a cél, hogy az interneten megtalálják, és tevékenységük leállítására kényszerítsék azokat, akik képzettség nélkül kínálnak pszichológiai szolgáltatásokat, egyebek között "pszichosebészeknek", "aurahegesztőknek" nevezve magukat. Az egyesület tapasztalatai szerint a világhálón egyre több sarlatán kínálja szolgáltatásait. Az álgyógyítók többségének célja a minél több - számla nélküli - bevétel, valódi segítséget és megoldást nem tudnak kínálni a mentális problémákra.

Az internetes monitorszolgálat csak az elmúlt hónapban negyven sarlatánt keresett meg - írták. Első lépésben az érintett, illetve a cége felszólító levelet kap, ha pedig nem tudja igazolni, hogy egyetemi végzettséggel és képzettséggel kínál pszichológusi szolgáltatásokat, akkor az ügyet jelentik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak, a fogyasztóvédelmi hatóságnak és kirívó esetben akár a rendőrségnek is.

Gyurcsók transzba esik

Az egyesület szerint Magyarországon csaknem tízezer képzett pszichológus dolgozik, miközben becsléseik szerint legalább ugyanennyien lehetnek az álpszichológusok is, és a tevékenységükért kapott díjazás éves szinten akár kétmilliárd forint is lehet.

Az álgyógyítók hatékony kiszűrésére a Magyar Pszichológus Kamara megalakulása lesz a megoldás, amely köztestület naprakész regisztert vezet majd tagjairól, vagyis minden képzett pszichológusról. A nyilvános adatbázisban bárki ellenőrizni tudja majd, hogy az általa választott lélekgyógyásznak valóban van-e a megfelelő képzettsége, azaz tagja-e a kamarának vagy sem.

Azzal szemben, aki kamarai tagság nélkül végez pszichológusi tevékenységet, közigazgatási hatósági eljárást indítását kérheti a köztestület. Az elmarasztaló határozat végeredménye pénzbüntetés, eltiltás is lehet - áll a közleményben.