A vízműnél landolt a szippantósügy főszereplője

2013.10.17. 00:27 Módosítva: 2013.10.17. 10:56

Wohner Zsolt, a Fővárosi Település Tisztasági és Környezetvédelmi Kft-t (FTSZV) illegális iszaptemető üzemeltetése miatt szeptember végén felmentett igazgatója a Fővárosi Vízművekhez került mérnökként, és korábbi bérével megegyező fizetést kap – tudta meg a Népszabadság Online. A lap szerint György István főpolgármester-helyettes elismerte, hogy a cégvezető nem felmondással, hanem közös megegyezéssel és többhavi fizetéssel a távozott, visszamenőleg is megkapta jutalmait. György István ugyanakkor az Indexhez csütörtökön küldött levelében azt írta: a távozó ügyvezetőt az addig a napig ledolgozott munkabérén felül semmiféle egyéb juttatás nem illeti meg.

Közben lejárt az FTSZV Cséry-telepen lévő iszaptemetőjének kármentesítésére szabott határidő, és bár azóta valóban elszállítottak 500 köbméter szennyezett földet, az évek alatt odatemetett 8,2 tonna veszélyes hulladék túlnyomó része ott maradt – mondta a nol.hu-nak az MSZP-s Szaniszló Sándor, aki az ügyben két képviselőtársával együtt szeptember végén tett feljelentést.

A feljelentők szerint a vállalat dolgozóinak egy részét zsarolással kényszerítették az iszap illegális lerakására, de egy ehhez valószínűleg rengeteg menetlevelet és szállítólevelet is hamisítani kellett. A szocialista Simon Gábor, Szaniszló Sándor, Kőrös Péter szerint két éve ürítették a veszélyes hulladékot a telepre.

Tarlós István korábban belső vizsgálatot rendelt el, és azt ígérte,súlyos büntetésre számíthatnak a felelősök.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes az Indexnek is elküldte azt a nyílt levelet, amelyet Szaniszló Sándornak, a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága elnökének címzett. Eszerint Szaniszló Sándor  - eddigi súlyos mulasztását valamelyest pótlandó -, csak egy hónapos késéssel hívta össze a bizottságot, hogy a Cséry-telepen engedély nélkül történt olajosiszap-lerakás ügyével a szakbizottság foglalkozzon.

A bizottsági ülés után György István szerint Szaniszló a sajtótájékoztatóján előre megírt mondanivalóját sorolta el. Itt a bizottsági ülésen történteket figyelmen kívül hagyta, azaz a Tanú című filmet megidézve az ítélet előbb készült el, mint ahogy a vizsgálat befejeződött volna.

György István szerint Szaniszló állításával ellentétben a Cséry-telep ügyében Tarlós István főpolgármester azonnali vizsgálatot rendelt el szeptember 23-án, és főpolgármester-helyettesként ő is azonnali igazoló jelentést kért a kft. ügyvezetőjétől. Szeptember 25-én este elkészült a vizsgálati gyorsjelentés, amely az engedély nélküli tevékenység tényét megerősítette.

Szeptember 27-én, a bejelentés 4. napján a főpolgármester azonnali hatállyal menesztette a kft. ügyvezetőjét. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozatában azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli tevékenység folytatását, és bírságot szabott ki. Folyamatban van négy büntető feljelentés nyomán a rendőrség vizsgálata is.

György István arra is felhívja a figyelmet, hogy az engedély nélküli olajos iszaplerakás 2007. november elseje és 2010. október 3-a között is zajlott. Szaniszló Sándor ebben az időben fővárosi képviselő, XVIII. kerületi alpolgármester volt, és Horváth Csaba az MSZP frakció jelenlegi fővárosi frakcióvezetője, egy ideig Demszky Gábor főpolgármester-helyettese, majd fővárosi képviselő volt.

A nyílt levél szerint Simon Gábor MSZP-s országgyűlési képviselővel ők hárman nevezik az elmúlt 20 év legsúlyosabb környezetvédelmi botrányának a történteket, ami az ő idejük alatt ugyanúgy zajlott mint 2010 után. György István szerint a három politikus akkor semmit nem tett a környezetszennyezés megakadályozása ellen, és a Cséry-telep rekultivációjának, kármentesítésének előkészítése ügyében.  

A főváros vezetése megkezdtük a munkát, hogy a Cséry-telepen teljesen megszüntessék a szennyvízkezelést és hulladékgazdálkodást. Másfél éve tárgyalnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel, hogy a kármentesítést és a rekultivációt előkészítsék. Az állam szerepvállalásával a 2014-2020-as Európai Uniós költségvetési ciklusban pályázatot fognak benyújtani, hogy a rekultivációt uniós forrásokból finanszírozzák.