Gyurcsány csak túlpörgött, ezért ment neki az MSZP-nek

2013.10.18. 13:46 Módosítva: 2013.10.18. 15:02

Nem egy tudatosan átgondolt stratégia részének, csupán Gyurcsány Ferenc „szokásos túlmozgásának″ tulajdonítja a szocialisták vezetése, hogy a DK elnöke nemrég homályos eredetű kampánypénzekről beszélt egy rendezvényen. „Én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk″ – fogalmazott Gyurcsány a Mérők Klubja beszélgetésén, több meghatározó szocialista politikus nyílt haragját kiváltva.

Gyurcsány és Gréczy titokzatoskodik

Puch László, az MSZP volt pártpénztárnoka a Pécsma.hu-nak nyilatkozva a következőket mondta: „Gyurcsány Ferenc örök életében hülyeségeket beszélt. Ő volt a szocialista párt elnöke, ő írta alá a mérleget. Ha bármi szabálytalanság volt, utána tudott volna nézni, miniszterelnökként, pártelnökként meg tudta volna tenni a feljelentést. Én egyébként nem tudok olyanról, hogy bármely módon tiltott finanszírozás történt volna.″ Élesen reagált Szanyi Tibor is, aki a volt miniszterelnök szavainak magyarázása helyett inkább orvosi vagy büntetés-végrehajtási pihenőt javasol Gyurcsánynak: „Sehogy nem kell értelmezni. Nekem személy szerint egy ötletem van: vagy a Lipótra, vagy a Csillagba, ennyi.”

Az Indexnek nyilatkozó egyik vezető szocialista politikus a párttagok körében is hasonló reakcióról számolt be. Még olyanok is, akik korábban a DK-val való megegyezést szorgalmazták, kiakadtak azon, hogy Gyurcsány „megint az MSZP-t baszogatja″. Forrásunk is azzal érvelt, pártelnöksége idején magának Gyurcsánynak kellett ellenjegyeznie a gazdasági beszámolókat. Ezért szerinte az őt és embereit a pártból kiszorító Mesterházy-féle vezetésnek nincs sok veszítenivalója, ha a volt miniszterelnök tovább akarná feszegetni ezt a témát, Gyurcsánynak viszont annál több.

„Ez nem tudatos, az ilyesmik egyszerűen csak kibuknak belőle, mint az arab terroristázás vagy az öregecskedő feleségezés″ – mondta forrásunk, aki szerint az MSZP vezetése ennek megfelelően a helyén kezeli Gyurcsány beszólását, és ha a volt miniszterelnök nem provokálja őket, nem terveznek „válaszcsapást″. A spontaneitásra bizonyíték az is, hogy Gyurcsány már ott, a Mérők Klubja rendezvényen is rögtön igyekezett finomítani szavait, és stábjával együtt azóta is próbál kibújni a kérdések alól. „Ha tudatos akció lenne, akkor az eredeti célpontra lőnének azóta is, de nem ezt látjuk. Visszakozik, magyarázkodik, és érzi, neki ez sokkal kínosabb″ – mondta szocialista forrásunk.

DK: Nem elszólás, tudatos akció

Írásunkra reagálva a Demokratikus Koalíció sajtósa ezzel szemben azt mondta, egyáltalán nem valamiféle elszólás volt a pártelnök részéről a vitát kiváltó mondat. Gyurcsány Ferenc pénteken egy sajtótájékoztatón bejelentette, önálló büntető törvénykönyvi tényállássá tennék a tiltott (a pénzügyi beszámolókban nem szereplő) párt- és kampánytámogatás elfogadását és nyújtását. Erről szóló javaslatukat a parlament elé terjesztik. El fog válni a máj az epétől – válaszolta Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, milyen politikai támogatást vár javaslatához a frakcióktól. Szerinte így ki fog derülni, kik azok, akik hajlandók felszámolni a pártok büntetőjogi védettségét.