Szavazatvásárlást bizonyító videó a bajai választásról

2013.10.18. 14:18
A bajai választáson pénzért mentek szavazni a helyi romák. A pénzosztásról videofelvétel is készült. Az önkormányzati időközi választást megelőző szervezkedésen 200 ezer forintot tesz az asztalra egy férfi, hogy meggyőzze a jelenlevőket, a megismételt szavazáson is voksoljanak Zsigó Róbert polgármester barátjára.

A bajai szavazatvásárlás egyértelmű bizonyítékaként tett közzé pénteken a Hvg.hu egy kilencperces videót.

A felvétel egy, a bajai időközi választás megismételt fordulója előtt lezajlott megbeszélésről készült, ahol egy férfi jelentős összeget ígért beszélgetőtársainak, ha ők és a családjuk elmennek szavazni.

A közvetítő ötvenezer forintot és két köbméter tűzifát ígért a helyi romáknak, ha megint Kovács Csaba fideszes jelöltre szavaznak. A valószínűleg október 12-én készült videofelvétel tanúsága szerint a közvetítő 200 ezer forintot át is adott négy férfinak, igaz, ami állítólag a korábbi választás után elmaradt juttatás volt.

A vélhetően mobiltelefonnal készült felvételen három férfi ül körbe egy asztalt, egy negyedik távolabb áll, ő készíti a felvételt. Hozzájuk érkezik G. R., aki meg sem várja, hogy hellyel kínálják, rögtön elmondja: „Azért jöttem hozzátok, mert holnap megint szavazás, és szeretném, ha jönnétek!” Az asztal körül ülő férfiak számon kérik, hogy hol van egy bizonyos Szilveszter, mire G. azt mondja: nem tudott jönni, ő jár el helyette.

Az asztal körül ülő férfiak többször méltatlankodnak, hogy nem kapták meg, amit korábban ígértek nekik. „A múltkor is megkeresett minket a Szilveszter, megkeresett minket az Ajtai Tibi, (aki valószínűleg azonos a Bács-kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnökével), megkeresett minket a Kovács Csaba, hogy menjünk el rá szavazni. Felajánlott nekünk ezért ötvenezer forintot per fő. (Erről is előkerült egy hangfelvétel korábban.) Mi ezért el is mentünk gyönyörű szépen, leadtuk a voksunkat, beikszeltük a Kovács Csabát. Meg is nyerte az emberetek Kijöttünk a szavazásról, és erre mit kaptunk a Szilveszteréktől? Azt mondta, hogy küldött nekünk a Kovács Csaba tíz-tízezer forintot!” – panaszolta egyikük.

„Most nem lesztek átbaszva, mert én lettem megbízva a dologgal” – igyekszik megnyugtatni a férfiakat G. R. már a beszélgetés elején. A hangulat megnyugtatására elővesz a kabátja zsebéből 200 ezer forintot, amire azt mondja, a korábbi szavazásért adja. „Ezt itt hagyom nektek, és ha holnap a szavazásnak vége van, és estefelé már tudjuk, hogy a Fidesz nyert, hétfőn mindegyikőtöknek ki fogom küldetni a fát, meg a fönnmaradó pénzt én elhozom nektek, ugyanígy személyesen” – ígéri a férfiaknak G.R.

„Ezt a Csabi küldte nektek, meg a Róbert küldte” – mondja G.R., mikor rákérdeznek, kitől érkezett a pénz. „Csak annyi kérésem volna még, hogy van itt egy pár név, akiknek még kellene szólni, hogy jöjjenek szavazni ugyanígy a négyes körzetből, a Nagy István utcából” – vesz elő a táskájából egy papírt a közvetítő, aki neveket is sorol, illetve az asztal körül ülő férfiak sógorait és egyikük húgait említi.

„Megmondom neked őszintén, mi szívünk szerint a Melindára (Teket Melinda az MSZP–Együtt-PM–DK jelöltje volt) raknánk a voksunkat” – mondja az egyik férfi, mire a többek helyeselnek. G. erre azt mondja: „Hogyha Melindára fogtok szavazni, abból nektek hasznotok nem lesz, mert ő biztos nem tudja a villanyotokat, a vizeteket (elintézni).” Ezzel arra utal, hogy pár perccel korábban épp azt ígérte a férfiaknak: „Ha Róbert (Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője) marad továbbra is ugyanúgy a polgármesterünk, úgy, ahogy elintéztünk eddig nektek dolgokat, hogy a villany nem lett kikapcsolva, a víz, ilyesmi, ugyanúgy megint fog nektek benne segíteni.”

Zsigó Róbert közleményben utasítja el a vádakat

"A videón szereplő személyeket nem ismerem, a bajai Fideszhez nincs közük. Véleményem szerint egy előre megrendezett és  tudatosan rögzített jelenet, amely egy tudatos lejáratás része, amely megalapozza korábbi gyanúnkat, amely alapján október 12-én a Fidesz már büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen egy választópolgár bejelentése alapján. A választópolgár  szerint egy férfi járt nála, aki azt állította, hogy a Fidesztől jött és arra kérte, hogy szavazzanak a Fidesz jelöltjére, amiért viszonzásul 10 mázsa fát ajánlott, „illetve a Fidesz nevében azt ígérte, hogy felújítják a házát”. Ez a jelenet kísértetiesen hasonlít az ott leírtakhoz, vagyis most már igazolva látjuk, hogy valakik a Fidesz nevével rendszerűen visszaéltek. A videó alapján újabb büntetőfeljelentést teszünk. Rendkívül lesújtó, hogy a magyar baloldal még 2 választási vereség után sem képes elfogadni a bajaiak döntését, és a legaljasabb "technikákat" vetik be. A bajaiak már elmondták az ilyen hazug, aljas technikákról a véleményüket."

A szeptember 22-i bajai időközi választáson az öt szavazókör egyikében kirívóan nagyarányú fideszes győzelem született, jóllehet a többi négy körben szoros volt a verseny, sőt háromban az ellenzéki jelölt kapta a több szavazatot. Bajnai Gordon pártja azt állította, hogy az eltérés a szavazók szervezett szállítása miatt alakulhatott ki. A bíróság a bizonyítékként bemutatott videók alapján kampánycsendsértés miatt az eltérést mutató 32-es szavazókörben megismételtette a választást.

A 32-es választókörben megismételt választáson újra Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje nyert. Az első szavazáson 68 szavazat (97-29), a megismételt fordulóban pedig 69 (138-69) voks volt a javára a különbség. Kovács a teljes önkormányzati választókörben 508 szavazatot, ellenfele, Teket Melindára, az MSZP, Együtt 2014-PM és a DK jelöltje pedig 446-ot kapott. Három héttel korábban 467-406 szavazat volt az arány ugyancsak Kovács javára, azaz a különbség alig változott: szeptember 22-én 61, október 13-án pedig 62 szavazat volt az eltérés, így valójában ismét a 32-es körzet döntötte el a választást a kormánypárti jelölt javára.

Feljelentés, megsemmisítés kérése

A Fidesz nevében Zsigó Róbert péntek délután közleményt adott ki az MTI-nek, amiben közli, hogy büntetőfeljelentést tett a videó miatt. "A videót bizonyítéknak tekintjük arra, hogy megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt" - fogalmaz a közlemény.

Mesterházy Attila MSZP-elnök ugyanakkor pénteki sajtótájékoztatóján a videóra hivatkozva bejelentette, hogy a baloldali ellenzék a bajai időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezi. A pártelnök szerint "az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányzó párt a bajaihoz hasonló választási csalásba keveredjen".