Boldoggá avatás kivezényelt diákokkal

2013.10.19. 14:38
Egyházi és közjogi méltóságok jelenlétében, egyházi iskolás diákok előtt avatták boldoggá Sándor Istvánt, az ötvenes évek egyházüldözésének áldozatát.

Sándor Istvánt, az ötvenes években kivégzett szalézi szerzetest avatták boldoggá vértanúsága miatt szombaton. Miután a szerzetesrendeket 1950-ben betiltották, az ifjúságneveléssel, hitoktatással foglalkozó Sándor illegalitásban folytatta munkáját, tartotta a kapcsolatot azzal a volt tanítványával is, akit addigra besoroztak az ÁVH-ba.

Mehetett volna, de maradt

Emiatt bukott le, és bár hamis útlevéllel külföldre utazhatott volna, ő itthon maradt. 1952-ben, a „pártőrség-perben” koholt vádak alapján kötél általi halálra ítélték, és két társával együtt 1953-ban államellenes tevékenység miatt kivégezték.

A Szent István-bazilika előtti téren tartott szombati szertartást Erdő Péter bíboros celebrálta, a teljes püspöki kar részvételével. A pápát Angelo Amato szentszéki bíboros képviselte. Az ünnepi szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök és Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is.

Mentek, mert kellett

A misén nagyon sok, a szaléziakhoz tartozó iskola tanulója vett részt, a rend ugyanis kötelezővé tette az összes diáknak a megjelenést. Ha a gyerekek meglátták magukat az óriási kivetítőn, lelkesen integettek és mutogattak, volt East Coast, West Coast, ördögvilla is. Azok közül, akik maguktól nem jöttek volna el egy iskolaidőn kívüli egyházi eseményre, néhányan a téren lévő gyorskávézónál üldögéltek, vagy papírpoharaikkal mászkáltak a sorok között.

Boldoggá avatás a diákok előtt

A szaléziak által szeptemberben átvett Számalk szakközépiskola OKJ-és diákjai azt mondták, a rendezvény előtt osztályfőnökeiknél kellett jelentkezniük, hogy felírják őket. Az egyházi átvételnek, bár emiatt sokaknak csökkent a tandíja, nem mindenki örült. Az egyik diák szavaival: „én augusztus elején még egy teljesen »sima« iskolába iratkoztam be, de reméltem, hogy ez csak egy névleges váltás lesz. Még burkoltan céloztak is arra, hogy ez nem fogja egy csöppet sem megváltoztatni az iskolára eddig jellemző, bevált rendszert.” Egy hete kaptak levelet a kötelező részvételről. „Úgy gondolom, hogy az iskolának nincs joga vallási rendezvényen való részvételre kötelezni a tanulóit úgy, hogy ők a beiratkozás pillanatában nem voltak tisztában azzal, hogy ilyen és ehhez hasonló extra kötelezettségei vannak” – fogalmazott.

A nappalis OKJ-n tanuló diák úgy tudja, hogy a nagyjából két és fél órás rendezvény 9 óra hiányzásnak felel meg. Ennek ellenére elég kevesen jöttek el a szombati szentmisére, az OKJ-s képzésben résztvevők többsége tanulás mellett dolgozik is. „Mi azért itt vagyunk, mert mégis megadjuk a tiszteletet, meg azért nem akárki volt, nem véletlenül avatják boldoggá” – mondta Sándor Istvánról az egyházi iskola egyik diákja.

Emlékezéssorozat

„Megrendülten állunk a koncepciós per áldozata előtt, akit hamis vádak alapján megkínoztak, halálra ítéltek és kivégeztek” – mondta a szentmisén Erdő Péter bíboros. Ezekben a napokban több kapcsolódó rendezvénnyel emlékeznek meg Sándor Istvánról. Újpesten játszóteret, Szolnokon sugárutat neveznek el róla, Isten szolgája Sándor István címmel az Uránia és egy-két vidéki mozi róla szóló kisjátékfilmet tart műsoron.

2006-ban Salkaházi Sára szociális nővért, 2009-ben Meszlényi Zoltán püspököt avatták boldoggá. Sándor István a Don Bosco szalézi rend első boldoggá avatott tagja.