Száz köbméter akácost vágtak ki Tiborczék

2013.10.19. 08:50

A Népszabadság szombati számának cikke szerint a lap Polt Péternek címzett kivizsgálási kérelmet, mivel szerették volna megtudni, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályáról a közelmúltban a Bicskei Rendőrkapitányságra áthelyezett nyomozás során hogy történhetett meg, hogy nem hallgatták meg tanúként munkatársaikat.

A lapot a Legfőbb Ügyészség Kiemelt és Katonai Ügyek Főosztálya arról tájékoztatta, hogy a kérelmet „a további szükséges intézkedések megtétele végett” a Fejér Megyei Főügyészségre továbbította.

A napilap Csabdi-Tükörpusztán február 6-án riportot készített, ahol fotókat készített arról, hogy a Natura 2000-oltalom alatt álló területen kiírották az akácost. A fotókat továbbították a megyei kapitányság sajtóosztályára. A felvételeken rajta van a jogosulatlan fakitermeléshez használt Massey Ferguson traktor, és jól látszik a rendszáma (MEL 639).

Ez a gép látható az Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjéről közzétett fényképek egyikén. A traktor a férj többségi tulajdonában lévő gazdasági vállalkozás, az ES Hungary Kft. birtokában van. A helyszínen több héten át tartó fairtást végző munkások a lap tudósítóinak azt mondták: Tiborczék megbízásából dolgoznak.

A Pest Megyei Kormányhivatal történtekről február 8-án helyszíni jegyzőkönyvet vett föl. Ezt a bicskei rendőrségre továbbították, de onnan nem mentek ki a helyszínre. Az erdészeti igazgatóság február 19-én indította el az eljárást. A jegyzőkönyvben az szerepel, hogy Tiborcz Sándor – ő István édesapja – a helyszínen azt ígérte, hogy lányával, Tiborcz Eszterrel - aki a családi vállalkozásban az apával együtt ugyancsak tulajdonosként szerepel - az esetről nyilatkozatot tesz. De hogy ez megtörtént-e, arról a Népszabadság nem tud.

Tiborcz Eszter 157 hektár szántót nyert el az állami földbérletpályázaton, abba ékelődik bele az az 1,6 hektáros, hét magántulajdonos birtokában lévő erdős terület, amin a fairtás történt, és amiről a tulajdonosok előzőleg nem tudtak. Az erdészeti igazgatóság 50–100 köbméter közöttire becsülte a kivágott fa mennyiségét. A természetvédelmi eljárást a környezetvédelmi hatóság lezárta, mivel azt állapították meg, hogy a madaraknak nem okozott jelentős kárt a fairtás. A lap szerint a helyszínen több százezer forint értékű fa van fölhalmozva.

A nyomozást Fejér megyéből áttették az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda Kiemelt Ügyek Osztályára, ahol a lap munkatársait nemrégiben kihallgatták, és a fotókat átvették. 

A 3200 négyzetméteres területre visszatelepítési kötelezettséget írt elő a tulajdonosoknak a napokban a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága. A lap úgy tudja, hogy Tiborczék már felkeresték a tulajdonosokat, és alacsony összegű vételi ajánlatot tettek a területre.