A legfőbb ügyész felfüggesztené Meggyes Tamás mentelmi jogát

2013.10.21. 11:11 Módosítva: 2013.10.21. 11:46

Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés a gyanú.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője megerősítette: a hét végén küldte meg a legfőbb ügyész az erre vonatkozó indítványát Kövér László házelnöknek.

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozott korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződéseivel összefüggésben. Olyan adatokra bukkantak, hogy az ügyben a volt polgármester is érintett.

Az ügy előzménye: az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és az alpolgármester részére. A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben módosították, és a másik alpolgármesterre is szerződést kötve a határidő elérése esetén a kedvezményezettek ők maguk lettek.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13,5 millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármester részére a magánszámlájukra, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.

Az ügyészség szerint ugyanakkor szabálytalanul és jogszerűtlenül döntött az önkormányzat közbeszerzési és ügyrendi bizottsága, mert a városvezetők illetményéről csak a képviselő-testület dönthetett volna.

Gyanúsítottként hallgatták ki K. János és N. József volt alpolgármestert, valamint P. Józsefet és Z. Dánielt, akik az érintett bizottság tagjai voltak. Esetükben a nyomozás iratismertetéssel lezárult, az eljárás vádelőkészítő szakaszban van. A megalapozott gyanú szerint a bűncselekményt a két alpolgármester tettesként, a két bizottsági tag pedig bűnsegédként követte el.

Szeptemberben felröppent a hír, hogy Meggyes nem lesz parlamentiképviselő-jelölt, de a Népszavának elmondta: szerinte korai beszélni, hogy az esztergomi politikából, közéletből mikor és mennyire vonul ki.

Meggyes Tamás az Indexnek azt mondta, biztos benne, hogy bűncselemény hiányában fogják majd lezárni az ügyet. A volt polgármester szerint nem volt bűncselekmény a biztosítási megállapodások megkötése, sőt úgy véli, még erkölcsileg sem lehet aggályos az önkormányzat eljárása. Meggyes szerint a szerződések megkötése előtt jogi szakvéleményt kértek a biztosításról, amiben az állt, hogy nincs jogi akadálya az ügyletnek.