Gusztit itt ne keressék!

2013.10.21. 18:59 Módosítva: 2013.10.21. 19:19

Az utcában, ahol lakik, mindenki ismeri „Gusztit”, mégis, amikor az Index az otthonában felkereste, felesége váltig állította, nem lakik ittnem tudok róla semmitcsak néha jön megnézni a gyerekeita ház sincs az ő nevén, és menjenek a francba az újságírók, mert ha tovább zaklatják őt, feljelentést tesz. Az asszony azt sem akarta elárulni, a férjét hol találjuk. „ha tudnám, akkor se mondanám meg – válaszolta dühösen. Mi még szerencsések voltunk, a Kőrösék házához korábban érkező újságíró kollégák azt mesélték, az egyik családtag azzal fenyegette meg őket, hogy ha nem mennek el, rájuk uszítják a kutyát.

A solti cigány önkormányzat vezetője, Kőrös Gusztáv azután lett ilyen népszerű, hogy kiderült: egyike annak a hat személynek, aki a múlt pénteken a hvg.hu-n megjelent kamuvideót készítette.  Kőrös kulcsfigurája lehet a videóügynek, hiszen róla tudható, hogy köze van a politikához: a mai napig a Demokratikus Koalíció tagja volt. A Blikk szerint a rendőrségen tett vallomásában ráadásul azt állította, hogy az MSZP a bajai megismételt választás előtt kérte tőlük, készítsenek egy oktatófilmet arról, hogyan csalhat a Fidesz a választáson. Ezt az állítását – ha valóban tett is ilyet – mindenesetre cáfolja, hogy az állítólagos „oktatófilm” a második forduló után két nappal készült el és minden jel szerint első körben az MSZP-t vezették meg vele, majd azon keresztül a hvg.hu-t.

Amikor Solton Kőrös után érdeklődtünk, egy, az önkormányzatnál dolgozó ismerőse azt állította, hogy a férfi és a DK már hónapokkal ezelőtt összerúgta a port, de hogy mi volt a szakítás oka, azt nem tudta megmondani. Ezzel szemben a DK helyi elnöke, Nagy József arról beszélt az Indexnek, hogy szó sem volt semmilyen szakításról. Kőrös és a DK kapcsolata az utóbbi időben ugyan lazábbá vált, de nem romlott meg a viszonyuk. Arra a kérdésünkre, hogy tudomása szerint Kőrösnek van-e kapcsolata más pártokkal, így az MSZP-vel, Nagy nem tudott válaszolni, mondván, ennyire jól nem ismeri a férfit. Az biztos, hogy Budapesten vannak kapcsolata, mint megtudtuk, a fővárosban dolgozik, esténként megy csak haza Soltra – ezért sem volt otthon, amikor az újságírók keresték.

Ismerősei és a DK helyi elnöke is azt állította, hogy Kőrös körülbelül egy éve maga csatlakozott a solti DK-hoz. Akkor azzal a feladattal bízták meg, hogy a cigányokat „hozza közel a párthoz, azaz szerettesse meg velük a városban még az MSZP-nél is népszerűbb DK-t. Úgy tűnik azonban, hogy nem voltak vele teljesen megelégedve, a nyáron kivált az elnökségből. Úgy tudjuk, hétfő reggel a helyi elnökség kivizsgálta volna a videóügyben játszott szerepét, erre azért nem került sor, mert az ülés kezdetekor jelezték Pestről az elnökségnek, hogy Kőrös nemrég személyesen járt a pártigazgatónál és önként kilépett a szervezetből.

„Nem tudom elképzelni, hogy ezt Guszti magától találta volna ki, hogy is mondjam, ő egyszerűbb lélek ennél” – fogalmazott Kőrös egyik ismerőse, aki még az önkormányzatból ismerte őt. Más viszont talpraesett, magabiztos emberként jellemezte, aki ugyan nem egy értelmiségi, de rafkós. Több ismerőse is sejtetni vélte, hogy Kőrös előélete nem tiszta, de hogy volt-e büntetve, azt senki nem tudta megmondani. Valószínű, hogy ha volt is fekete folt a múltjában, az régi történet, mert a DK-ba priusszal nem vették volna fel.

Azt, hogy mi motiválhatta abban, hogy társaival a videót elkészítsék, egyik ismerőse sem tudta megmondani, még csak sejtése sincs senkinek. De az ismerősei szerint az nem motiválhatta őket, hogy így szerezzék meg a DK által felajánlott pénzjutalmat a csalást bizonyító felvételre, mert az az összeg „hat emberre leosztva már nem nagy pénz″. Ráadásul a rendőrségi nyomozás szerint sem házaltak vele a DK-nál, hanem egyenesen az MSZP-hez küldték.