Kuncze volt a legnépszerűbb ellenzéki

2013.10.23. 17:07 Módosítva: 2013.10.23. 18:47
Október 23-án 14 órakor kezdődött az ellenzéki pártok nagygyűlése a műszaki egyetemnél. Stopperórával figyeltük a beszédek hosszát, és a beszédekre válaszként a közönségből érkező hangorkánt is. A leghosszabban Gyurcsány Ferencet éljenezte és tapsolta a tömeg, de beszéde hosszához képest az örömködés mértéke elmaradt három másik szónokétól. Ha a beszéd hosszához képest nézzük a taps hosszát, a gyűlésen Kuncze Gábor volt a legmenőbb.

A Szabadság összeköt 1956/2013 című ellenzéki nagygyűlésen Gyurcsány Ferenc mondta a leghosszabb beszédet, atomóra pontosságú stopperóránk szerint 11 percet és 52 másodpercet beszélt. Beszéde előtt, közben és utána összesen 4 perc 5 másodpercig imádta hangosan a tömeg. A legkevésbé Szabó Tímeának örült a közönség, őt csak 1 perc 33 másodpercig tapsolták és éljenezték.

A baloldali, liberális, demokrata felszólalók sorrendben: Bajnai Gordon (Együtt 2014 Mozgalom), Ungár Klára (SZEMA), Bokros Lajos (MOMA), Kuncze Gábor (SZPE), Gyurcsány Ferenc (DK), Fodor Gábor (Liberálisok), Szabó Tímea (PM), Mesterházy Attila (MSZP) voltak.

A mérés módszertana

Két stopperórával dolgoztunk. A felszólaló első megszólalásakor indítottuk az egyik stoppert, és akkor állítottuk le, amikor a szónok elköszönt a tömegtől, így megtudtuk, hogy pontosan milyen hosszú ideig beszélt.

A másik stopperórát akkor indítottuk, amikor a műsorvezető kimondta az éppen következő szónok nevét, és amikor ezzel párhuzamban elkezdődött a tömeges éljenzés és taps. A taps/éljenzés/huhogás befejeződésénél mindig megállítottuk, majd minden szövegközi tapsnál/éljenzésnél/huhogásnál újra indítottuk az órát. Végül ezt a stoppert akkor állítottuk le, amikor a szónok beszéde utáni őrjöngés befejeződött. Így megkaptuk, hogy a beszéd előtt, közben és után pontosan mennyit örömködött a tömeg.

Eredmények

Az alábbi grafikonon láthatják a nyolc szónok beszédeinek hosszát és az örömködések hosszát másodpercben:

 

 Ahogy a fenti ábrán látható, a beszédek hossza meglehetősen eltérő volt, így pontosabbnak tartottuk ezekhez viszonyítva is bemutatni a népszerűséget. Látható, hogy a teljes beszédhossz és a teljes tapshossz egymáshoz viszonyított százalékos arányát tekintve Kuncze Gábor jött be legjobban a Szabadság összeköt 1956/2013 rendezvény közönségének.

A szónokok eltérő módon használták a tömeget, Gyurcsány Ferenc például beszéde előtt több mint egy percig ünnepeltette magát, míg például Bajnai Gordon fél perc után beleszólt az éljenzésbe, és megkezdte szónoklatát. Fodor Gábor mindössze hat másodperc tapsot kapott belépőjekor, hálátlan pozícióban a baloldali sztár Gyurcsány után lépett színpadra. Mesterházy Attila összefüggően, hatásszünetek nélkül mondta el beszédét, Ungár Klára viszont szaggatottan beszélt, gyakorlatilag minden mondata után felnézett jelentőségteljesen a közönségre, akik hálásan tapsoltak várakozó pillantásaira. A népszerűségi sorrend tehát így alakult: