Ünnepi időjárásban pompázik a nemzet

2013.10.23. 00:55

Látni a valóságot sokkal meglepőbb és fantáziadúsabb vállalkozás, mint felhőkből építeni a valóság első fuvallatára szétomló álomvárakat

– írja Márai, és olvassa, aki magyar, aki polgár és aki nemzeti. És ünnepi ruhát ölt ma nemzetünk teste és lelke. Elég azonban, ha könnyed, hagyományos öltözékben pompázunk ezen a napon: cirádás, magyaros motívumokkal díszített esőködmönünket tiszta lelkiismerettel otthonunkban hagyhatjuk, hisz ünnepünkhöz illő, napos, derűs időjárásra számíthatunk.

Ahogy azonban hazánk tájai is sokfélék, az időjárásból sem mindenkinek ugyanolyan jut: északkeleten, keleten erősen felhős, párás, néhol tartósabban ködös táj is a magyarok szeme elé tárulhat, helyenként szitálás, kisebb eső is előfordulhat, míg délnyugaton egész nap napos idő várható.

Annyi baj legyen: amennyiben a met.hu előrejelzése nem téved, nappal a hőmérséklet 17 és 26 fok között alakul, és éjszaka sem lesz hidegebb 8 foknál. Akadnak tehát hibák, van mit javítani, de van valami, amit nehezen lehetne tagadni: a többségi társadalom számára jó idő lesz az ünnepen, bármennyire is igyekeznek nemzetünk ellenségei csellel, trükkel, ármánysággal változtatni a valódi igazságon.

A történelem nem hazudik

Sok mindent megtudhatunk egy népről, ha megvizsgáljuk, hogy milyen annak a földnek az időjárása, ahol a nép sarjai cseperednek fel, ahol a magot a földbe vetik, templomba járnak; örülnek és búsulnak, esküsznek és temetnek. Tekintsük át az elmúlt évek ünnepeinek legjeit az időjárás szempontjából, és meglátjuk: ami ebből látszik, az nem tévesztheti meg a magyar ember szemét.

  • 1956 óta a legtöbb csapadékot (12 mm) 2007-ben regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ország miniszterelnöke ekkor: Gyurcsány Ferenc. Azok az idők elmúltak, és valljuk meg: az utóbbi években mintha az eső is kicsit máshogy esne. Talán nem véletlenül.
  • A legmelegebb reggelt (13 °C) 2009-ben mérték. Az ország miniszterelnöke ekkor Bajnai Gordon. Forró idők, de elmúltak. A csőd szélén egyensúlyozó Magyarország és az IMF karmai már csak egy letűnt korhoz tartozó rossz emlékként jutnak eszünkbe.
  • A legmagasabb délutáni hőmérsékletet (22 °C) 2002-ben mérték, Medgyessy Péter kormánya alatt. Le is mondott.

Nincsenek véletlenek

Idézzük fel viszont, hogy milyen idő volt 1956. október 23-án! Az Országos Meteorológia Szolgálat archívuma szerint:

az időhelyzetben nincs lényeges változás. Az óceáni léghullámok továbbra is Anglián át északkeleti irányban haladnak, változékony időjárást okozva Európa északi részén. Közép-Európában tovább tart az anticiklon uralma és vele a nappali enyhe, párás, többfelé ködös idő. Hazánkban kedden (október 23-án) csendes, párás, többfelé ködös volt az idő. A hőmérséklet a ködösebb helyeken 13-16, Miskolcon csak 12, máshol 19-22 fokig emelkedett.

Míg tehát az akkor ránk se hederítő Nyugaton az anticiklon uralkodott, nálunk a forradalomhoz jól passzoló, csendes idő volt. 1956-ban 13 és 22 fok, míg 2013-ban a meteorológia előrejelzése szerint 17 és 26 fok várható. Mindkét napra jellemző a kellemes, tavaszias időjárás. Véletlen?

Nem hinnénk!

Örök tavasz a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Az ország ugyanis jobban teljesít. Mi, magyarok újra megteremtettük a munka becsületét, legyőztük az IMF-et, a bűnözőket, az ingyenélőket és a rezsit. Növekednek a bérek, negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció, mint idén; megvédtük a magyar földeket az idegen karmoktól. Az ellenünk pénzfegyverkezést folytató multik elé álltunk, tőkeszivattyújukat kicsavartuk a kezükből, és azt mondtuk: elég legyen! A brüsszeli asztalokra egytől egyig odacsaptunk, miközben a stadionok alapkövének lerakásával egy friss, sportos nemzet alapjait teremtettük meg.

A történelem kereke gyakorta fordul, és néha jót fordul és néha rosszat. Az marad meg rajta csupán, ki igazsággal jár s keményen markol

– írja Wass Albert, pontosan, okosan! Itt áll a magyarság a Kelet és a Nyugat között, végvárként, a magyar értékek bástyájaként a civilizáció hanyatlásának történelmi időszakában.

Balliberális körök persze ferdítenek ahol tudnak. Dübörög a hazugsággyár. Vigyázat, jön az ősz! – írták korábban a fizetett huhogók, a bértollnokok. Magyarország azonban jobban teljesít és ez bizony az időjáráson is meglátszik. Mert ez már nem az ősz: ez bizony a tavasz. És ha meg tudjuk tartani azt, amit eddig felépítettünk, még az örök tavasz is eljöhet. Oda azonban nehéz, csapdáktól és ármányoktól sem mentes út vezet. Jussanak eszünkbe Márai szavai: látnunk kell a valóságot, és óvakodnunk kell az álomváraktól.

De addig is: reménykedjünk és öltöztessük testünket és lelkünket is lenge, tavaszias öltözékbe a nemzet ünnepén!