Hogyan lehet szívműtétem Bécsben?

2013.10.25. 07:40 Módosítva: 2013.10.25. 07:44
Pénteken, október 25-én hatályba lépnek azok a jogszabályok, amelyekkel a magyarok az uniós országok kórházaiban is kezeltethetik magukat, és a magyar kórházak az EU-s állampolgárokat is elláthatják. Az új szabályok lényege leginkább az, hogy mindenkire azonos feltételek vonatkozzak. A drága műtétekhez ezután is csak indokolt esetben járul hozzá az egészségbiztosító, és a kinti költségeknek csak egy részét fedezi majd.

Egy uniós irányelv alapján október 25-ig minden EU-tagállamnak meg kellett hozni azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a határon átnyúló egészségügyi ellátást. Ezek a jogszabályok Magyarországon pénteken hatályba léptek.

Ez azt jelenti, hogy

  • elvileg a magyarok a külföldiekkel azonos feltételekkel kezeltethetik magukat az EU-s tagállamokban és
  • az uniós államok polgárai is jöhetnek a magyar kórházakba.

Elvileg – az ördög ugyanis a részletekben van. Kérdezz-felelekben elmagyarázzuk, miért.

Ha új 350 köbcentis ciciket akarok magamnak, mehetek egy osztrák magánklinikára is?

Mindenki csináltathat magának mellimplantátumot Ausztriában vagy akár Svájcban is, de csak a saját költségére. Ezt – néhány ritka esettől eltekintve – itthon sem finanszírozza az egészségbiztosító. A határon átnyúló egészségügyi ellátás csak az egészségbiztosítók által finanszírozott beavatkozásokat érinti.

Ha itthon másfél évet kell várnom a csípőprotézisre, akkor elvégeztethetem előbb a műtétet Németországban vagy Franciaországban?

Az ilyen költséges műtétek és tervezett beavatkozások külföldi elvégzéséhez engedélyt kell kérni az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A kérelemben leginkább arra lehet hivatkozni, hogy a fájdalom vagy a betegség ellehetetleníti az ember életét, és lehetetlenné teszi a munkavállalást. A kérelmet egy bizottság bírálja el.

Először azt nézik meg, hogy a beteg egészségügyi állapota által indokolt időn belül Magyarországon megkaphatja-e az ellátást. Ha ez lehetséges, akkor egy itteni kórházat javasolnak az operációra. Azzal is elutasíthatják a külföldi gyógykezelést, ha minőségi aggályok merül fel a külföldi kórházzal szemben.

Kinek kell keresnie kórházat külföldön? A betegnek vagy az egészségbiztosítónak? 

Elsősorban a betegnek, aki felveheti a kapcsolatot külföldi egészségbiztosítóval is. Ebben az itteni kezelőorvos is segíthet, ajánlhat kórházat, hogy hol érdemes elvégeztetni a műtétet.

Ha megkapom az engedélyt, ki fizeti a költségeket?

Alapelv, hogy az uniós beteg külföldön az ottani feltételek mellett mehet kórházba. Ha tehát ott vizitdíjat, napidíjat vagy más térítési díjat is fölszámolnak, azt neki is meg kell fizetnie. Ha az OEP által engedélyezett ellátást vesz igénybe külföldön, akkor Magyarországra visszatérve az egészségügyi dokumentációt le kell fordíttatnia magyarra, be kell adnia azt az OEP-nek, és az utólag megtéríti ezt az összeget. 

Miért éri meg a magyar egészségbiztosítónak, hogy egy drága német kórház árait kifizesse?

Az egészségbiztosító nem mindig a teljes összeget téríti meg. Azt az összeget veszi alapul, amit itthon fizet az adott ellátásért és ennek maximum 130 százalékát fizeti ki. Egy csípőprotézis-műtétért itthon a biztosító nagyjából 800 ezer forintot fizet a kórháznak. Ha ugyanez a műtét Németországban 2 millió forintba kerül, az OEP csak 1 040 000 forintot térít meg. Ha olyan speciális beavatkozásról van szó, ami csak egy kinti magánklinikán végezhető el, az OEP csak az itteni térítési összeget fizeti.

Kifizetik az utazás vagy a kísérő költségét is?

A beteg utazására méltányossági alapon kaphat térítést, de a kísérő költségeit nem fizeti az OEP.

Mi van akkor, ha sokat kell várni CT-re vagy MR-re itthon, és hamarabb el tudnám végeztetni a vizsgálatot Szlovákiában vagy Szlovéniában?

A CT és az MR is költséges vizsgálatnak számít, ezért ehhez is engedélyt kell kérnie az OEP-től. Ugyanígy az egy napnál hosszabb kórházi tartózkodással járó külföldi műtéteket is engedélyeztetni kell. Ezeket is csak akkor fizetik ki, ha indokoltnak látják. Ha viszont csak egy kisebb vizsgálatra megy az ember külföldre, és annak költsége nem éri el a 4500 forintot, azt az OEP nem is téríti meg.

Ha külföldön baleset ér, ingyen ellátnak?

Súlyos baleset esetén az életmentés eddig is minden ország kötelessége volt. A beteg állapotának stabilizálása után azonban a további kezelést jobb itthon végeztetni az itteni egészségbiztosítás terhére. Ügyelni kell viszont arra, hogy számos országban az extrém sportok közben szerzett sérülések estén külön díjat számítanak fel a mentésre, hacsak nem kötsz erre külön biztosítást.

Ha külföldön dolgozom, ott ingyen mehetek orvoshoz?

Ehhez ki kell váltanod itthon az európai egészségbiztosítási kártyát. Ez igazolja, hogy itthon van biztosításod. Ekkor mehetsz orvoshoz külföldön. Ha ott van vizitdíj vagy egyéb díj, azt természetesen meg kell fizetned. Jó ha tudod, hogy az európai egészségbiztosítási kártya nem fedezi a magánkórház által nyújtott egészségügyi ellátást.

Ha a magyaroknak nem is éri meg külföldön gyógykezeltetni magukat, nem fogják most elárasztani a magyar kórházakat a külföldiek, akik itt akarnak gyorsabban és olcsóbban gyógyulni?

Valószínűleg nem, mert a többi ország is számos korlátozást alkalmaz a külföldi gyógykezelésekre. A magyar kórházaknak ez ugyanakkor nem jönne rosszul. Ha a műtőikben van szabad hely, operálhatnának külföldieket is. Az ebből befolyó pénz ráadásul a kórházaknál marad.

Ezzel előnybe kerülhetnek a külföldiek, és a magyar betegekre még kevésbé figyelnek majd?

A magyar kórházak csak akkor láthatnak el külföldieket, ha az a magyar állampolgárok ellátását nem veszélyezteti és ők emiatt nem kerülnek hátrányba. Az sem lehetséges, hogy a pénzes külföldiek megelőzzék a magyarokat a várólistákon. 

A külföldi gyógykezelés új szabályairól további információt