Szégyellem, hogy a múltban volt közöm Bajnaihoz

2013.10.27. 15:01 Módosítva: 2013.10.27. 21:47
Korábbi támogatói rágtak be az Együtt-PM-re, amiért az kiállt a Székelyek Nagy Menetelése mellett. A Medgyessy-kormány volt külügyminisztériumi tisztségviselője szerint „úgy teszik magukévá a Fidesz nacionalizmusát, amiként a Fidesz a Jobbik rasszizmusát". Pedig a székely menetelést a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig mindenki támogatta, nem is beszélve az összes erdélyi pártról.

A magyarországi és az erdélyi magyar politika rég nem látott egyetértésben állt ki a Székelyek Nagy Menetelése mellett: Magyarországról a Fideszen és a Jobbikon kívül az LMP, az MSZP és az Együtt-PM is támogatásáról biztosította nem csak a székelyek autonómiatörekvését, de a mostani figyelemfelhívó akciót is. Több, korábban Bajnai Gordont petíciókkal, nyílt levelekkel és szakértői munkájukkal támogató értelmiségi viszont nagyon berágott, amiért pártjuk szerintük gyanús társaságba keveredett. 

Kálmán C. György irodalomtörténész, a „A választói összefogást támogató nyilatkozat″ elnevezésű nyílt levél, petíció vagy valami olyasmi aláírója (az egymással veszekedő ellenzéki politikusok és megmondóemberek kedvenc műfajában, a nyílt levelezésben való jártasságát egyébként itt tesztelheti) például mindent megbánt, és már semmilyen közösséget nem vállal Bajnaiékkal:

Levél az Együtt 2014 Választási Szövetségnek

(ha tudnám az e-mailjüket - a honlapjukon nincs - elküldeném, addig is itt)

Az elsők között írtam alá "A választói összefogást támogató nyilatkozatot", amely üdvözölte, hogy "2012. október 23-án létrehozták az Együtt 2014 Választói Mozgalmat.". Hónapok óta aggodalommal és kétkedéssel figyelem az (immár) Együtt-PM nevű szervezet működését; és bár a nyilatkozat minden szavával ma is egyetértek, az Együtt-PM Választási Szövetséggel magával semmilyen közösséget nem vállalok.

A hírt, hogy a székelyek menetét az Együtt-PM is támogatja, az alábbi szöveggel kommentálta Facebook-oldalán: 

Kiafaszt akarnak ezek nyalogatni? Na, viszlát, Együtt-PM, elment a maradék eszetek.

Ugyancsak égető szükségét érezte Ara-Kovács Attila filozófus-újságíró-külpolitikus, aki 2002 után, a Medgyessy-kormány idején a Külügyminisztériumban szolgált, hogy gyorsan elhatárolódjon Bajnaiéktól. Igaz, ő már két napja szakított a párttal, melynek korábban felajánlotta szakértői segítségét. A szakítás közvetlen oka, hogy a millás Juhász Péter egy rossz pillanatában az ATV-n csúnya dolgokat mondott Kuncze Gáborról. Egészen pontosan azt, hogy ő ugyan nem hívta meg Kunczét az október 23-i ellenzéki rendezvényre, de elkergetni sem akarta. Később kiderült, mégis ő hívta meg, és ezért Juhász nyilvánosan bocsánatot is kért. 

Szóval Ara-Kovácsnak egy ideje már nagyon elege volt az Együttből, a Juhász–Kuncze-csörte miatt pedig befejezte velük az együttműködést. Ezt magában akarta tartani, ám a székely menetelés támogatása miatt ő is annyira berágott, hogy nem bírta tovább:

Nem akartam nagydobra verni, mert magánügyemnek tartottam, hogy két nappal ezelőtt otthagytam az Együtt 2014 mozgalmat. Tagjuk ugyan sosem voltam, de szakértői támogatásomra számíthattak. A szakítás közvetlen oka Juhász Péter Együtt-alelnök botrányos szereplése volt az Egyenes beszédben. Ma azonban már más a helyzet. Most kaptam egy sajtó-meghívót, amiben bejelentik: az Együtt-PM Szövetség támogatja a nagy székely menetelést. A helyük tehát ott van a CÖF mellett. Úgy teszik magukévá a Fidesz nacionalizmusát, amiként a Fidesz a Jobbik rasszizmusát. Forog a gyomrom. Azért írtam e sorokat, nehogy valaki azt higgye, bármi közöm is lenne Bajnai Gordonhoz a jövőben. És szégyellem, hogy a múltban volt valamilyen szinten közöm.

Szintén a Kuncze-ügy miatt orrolt meg Ludassy Mária filozófus:

Egy évvel ezelőtt aláírtam egy ívet, mely Bajnai Gordon politikai szerepvállalását üdvözli. Ezért vártam mostanáig, hogy valami erkölcsi elítélés-félét hallhatok Juhász Péter minősíthetetlen megnyilvánulásáról a Kuncze hazugság kapcsán /mely elhatárolódás oly hamar megszületett szobor ügyben, ami max. esztétikai problémát jelent/. Mivel semmi ilyen nem történt - a képmutató bocsánatkérést meg nem tartom hitelesnek - kérem, hogy nevemet és címemet töröljék az Együtt 2014 szimpatizánsai közül, mert egy rágalmazó moral insanityvel nem kívánok együtt szerepelni.

Végezetül álljon itt egy részlet a botrányos sajtóközleményből!

Az Együtt-PM Szövetség támogatja a Székelyek Nagy Menetelését

Támogatjuk mindazon megnyilvánulásokat, amelyek a székely önkormányzatiság, közkeletű szóval: az autonómia kivívását célozzák. Az Együtt-PM szövetség aktivistái és politikusai ezért részt vesznek a menetben, valamint a budapesti szimpátiatüntetésen is. Támogatásunkról biztosítjuk a Menetelés résztvevőit és szervezőit, a Székely Nemzeti Tanácsot és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, és minden, a Székelyföld jövőjéért dolgozó politikai szervezetet.

Ez a küzdelem a székelyeké, az erdélyi magyaroké, a romániai magyar közösségé. Nekünk nem diktálnunk kell, és nem beavatkoznunk. Nekünk támogatnunk, segítenünk kell törekvéseiket.

Az anyaországi politikának egységesen kell támogatni az ország határain kívül élő magyarok legitim törekvéseit. Lehetnek vitáink itthon, de egységesen kell fellépnünk a külhoni magyar közösségek érdekeinek képviseletében. Az Együtt-PM ezért képviselteti magát a budapesti szimpátia-tüntetésen is.

A vasárnapi esemény a román kormány régióátszervezési elképzelései ellen is szól. A közösség ellenzi a három székelyföldi megye román többségű mamut-régióba való beolvasztását. Ezt megakadályozandó az RMDSZ népszavazásokat kezdeményez Székelyföldön és Partiumban a történelmi régiók megőrzése érdekében.