Felmentették az al-Dzsazíra operatőrét zavaró jobbikos tüntetőt

2013.10.28. 18:48 Módosítva: 2013.10.28. 22:54

A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon, bizonyítottság hiányában felmentette a garázdaság vádja alól azt a férfi, aki a Jobbik október 23-i megemlékezésén összetűzésbe került az al-Dzsazíra operatőrével. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett - olvasható a Fővárosi Törvényszék honlapján.

A törvényszék közleménye szerint a bíróság a rendelkezésre álló, de egymásnak ellentmondó bizonyítékok miatt nem tudta kétséget kizáró bizonyossággal megállapítani, hogy a vádlott magatartása támadó jellegű volt. Az indoklás szerint  az élő adásról szóló internetes felvétel alapján azt sem lehetett bizonyítani, hogy a cselekményt nyilvános rendezvényen követték el.

A férfit október 23-án megzavarta a külföldi hírtelevízió élő bejelentkezését Budapestről. Többször a riporter elé állt, majd a rendőrség korábbi közleménye szerint "agresszíven lépett fel az operatőrrel szemben, őt legalább egy alkalommal tenyérrel mellkason lökte, majd támadólag ökölbe szorította a kezeit." Az operatőr többször kérte a vádlottat, hogy ne zavarjon, de a férfi nem tágított. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint az operatőr ezután a ruhájánál fogva próbálta meg kihúzni a kamera látószögéből. A férfi az operatőr kezét lesöpörte magáról és ugyanezzel a mozdulattal ellökte magától.

Az al-Dzsazíra balkáni, szarajevói központú adásában látható, hogy amikor a tudósító bejelentkezik Budapestről, egy férfi behajol elé és azt mondja, "Vesszen Trianon!". Ezután valamilyen Árpád-sávos matricát mutat az egyre inkább zavarba jövő, és az épp a stúdió kérdésére válaszoló operatőr orra előtt a kamerának.

Ivan Ćorkalo o Danu revolucije

Nem sokkal később a nemzetiszínű karszalagos férfi a riporter háta mögött tűnik fel és egy Nagy-Magyarországot ábrázoló papírt tart fel, aztán előbbre jön, és azt mondja a kamerába, hogy "Pozsony a magyaroké". A riporter töretlenül beszél a kamerába, de ekkor már dulakodás hallatszik a háttérből, és valaki azt mondja, "mi a faszt csinálsz". 

A Jobbik közleménye szerint nem volt szó a férfi állítólagos agresszív fellépéséről, a Jobbikhoz éppen ezekkel ellenkező hírek érkeztek, amelyek azt támasztották alá, hogy nem ő volt az agresszív. A párt azt is közölte, hogy a férfi nem tagja a mozgalomnak.