Fákat döntöttek a Népszigeten

2013.10.28. 16:45

Már eddig is fadöntésektől volt hangos a város: fák tucatjait vágták ki az Olimpia Parkban, a Kossuth terén, a Ferenciek terén – most a Népsziget került sorra. A népszigeti "kecskés farmon" már csak fatuskók állnak ott, ahol eddig egy kisebb erdő volt. 

A telken található a MÁV egy speciális dunai kútja, ezt őrzi és kezeli János, a „kecskés ember″, aki feleségestül, kutyástul, kecskéstül, tyúkostul él a farmon. 

A Népszigeten lévő több futballpályányi területet ( az Északi összekötő vasúti híd vonalától dél felé, a „kecskefarmmal” határos területről van szó) valaha 20-30 méter magas fák borítottak. Néhány évvel ezelőtt azonban ezek a fák egyik pillanatról a másikra elszáradtak és megkopaszodtak.

De furcsa mód kizárólag a kecskésfarm kerítésén belüli fák haltak hirtelen halált – értesültünk egy olvasónktól. Ezen a területen a MÁV letarolta az összes fát: a maradék jó állapotban lévő, látszatra teljesen egészségeseket is. Épphogy csak a kecskéket nem kaszálták le. A helyiek szerint a megmaradt facsonkok sokkoló, csernobili látványt nyújtanak.

Szebbek nőnek majd ki helyette?

A MÁV tájékoztatása szerint az Erdészeti Hatóság kötelezése alapján vágták ki a területen lévő életveszélyes állapotú, korhadó fákat. A hatóság szerint az egészségesnek tűnő fák belülről kifelé kezdtek korhadni vagy gombásodni, és szakember állapította meg, hogy „mely fák azok, amelyek egy erősebb szél vagy vihar esetén kidőlhettek volna, vagy egy arra járó járműre vagy emberre dőlhettek volna". 

Az már kérdéses, hogy indolkolt volt-e azoknak a fáknak a ledöntése, amelyek nem voltak életveszélyesek, és amelyekről közvetlenül nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy kivágandók-e. Ezekről a MÁV saját mérlegelés alapján döntött. 

Mindenestre a kivágott fák helyére állítólag 30-40 új, egészséges fát telepítenek majd –legalábbis ezt ígéri a vasúttársaság.