A magyar hatóságok is vizsgálják a lehallgatási ügyet

2013.10.29. 11:26 Módosítva: 2013.10.29. 11:30

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja a nemzetközi lehallgatási ügyet, mondta Pintér Sándor belügyminiszter egy más témában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A miniszter jelezte: mióta a lehallgatásokról szóló információk Európa-szerte ismertté váltak, a hazai titkosszolgálatok megtették a szükséges lépéseket. A vizsgálatokat részben elvégezték, részben jelenleg is végzik, ha lesz olyan részük, amelyet nyilvánosságra kívánnak hozni, akkor tájékoztatják a közvéleményt, mondta.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt titkos adatgyűjtési programjáról Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa szivárogatott ki adatokat.

A Wall Street Journal amerikai illetékesekre hivatkozva azt írta hétfőn, hogy az NSA nyáron hagyta abba Angela Merkel német kancellár és több más vezető külföldi politikus telefonjának lehallgatását, miután tudomást szerzett róla a Fehér Ház is. A lap azt írta, hogy az NSA mintegy 35 külföldi vezető politikus telefonbeszélgetéseit figyelte.

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy kezdeményezi az NSA külföldi tevékenységének ellenőrzését.