Nem normális dolog turistaházat avatni

2013.10.29. 15:00 Módosítva: 2014.03.08. 07:22

Orbán Viktor túrabakancsban, buggyos farmerben és barna kabátban érkezett meg némi késéssel a pilisi Som-hegy turistaházának átadására. Eljött, bár kissé még sántít, és most nem tűnt annyira lelkesnek, mint amikor júliusban beszélt a Magyar Természetjárók Szövetségének dobogókői rendezvényén.

Akkor megállapodást írtak alá arról, hogy osztrák színvonalúra hozzák fel a magyar természetjárást. Megígérte, hogy a természetjáró szövetség megkaphatja a fejlesztéshez szükséges, állami tulajdonban lévő területeket, létesítményeket, és a felújításukat, karbantartásukat is támogatja a kormány.

Az erdőben a fejlesztési szektor nagyágyúi sorakoztak fel: Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter, Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár és Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója is eljött. A helyszínen pedig akár egy Trokán Péter-hasonmásversenyt is lehetett volna szervezni, annyi erdész tette tiszteletét.

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy ez a turistaház az első gyümölcse a nemrég meghirdetett, 1,8 milliárdos fejlesztési tervnek. „Igény az van rá, látjuk az interneten” – mondta el arról, hogy vajon fogják-e lakni a házat.

Garancsi István, a Magyar Természetjárók Szövetségének elnöke külön örült, hogy barátja és egyben miniszterelnöke már másodjára is eljött bakancsosturista-rendezvényre.

Miközben egy cincér rászállt a mellettem lévő ember fejére, a Vadászkamara Kürtegyüttes fúvósai fanfárt zengtek. Majd felszólalt a kormányfő.

„Nem normális dolog, hogy a miniszterelnök turistaházat ad át” – mondta, de elmagyarázta, miért jött el mégis. “Dobogókőn megígértem, hogy az első ház átadásán ott leszek, és bebizonyítom, hogy a megállapodás nemcsak írott malaszt, hanem cselekvési terv.”

Orbán szerint a Jóisten azért teremtette az erdőket, hogy az ember örömét lelje bennük. Szerinte már elkezdődött (még inkább csak Budapest környékén) egyfajta kultúraváltás, és a biciklisek kezdenek megférni a turistákkal, az erdészekkel, a vadakkal, „még a végén kiderül, hogy egész normális nép vagyunk, meg tudunk férni egymással” – viccelődött.

„Nem szeretem a félmegoldásokat, ha stadiont építünk, akkor az legyen olyan, ha Zeneakadémiát építünk, akkor az is, ha pedig turistaházat, akkor az olyan legyen, mint Ausztriában” – mondta.

Örült a szép turistaháznak, de megjegyezte, hogy „gyermekbetegségekben is szenvedünk”. Némi önkritikát gyakorolt, mikor az építéshez szükséges hatósági engedélyek kiadási nehézségeit ostorozta, de persze szerinte az elektromos magáncégek sem működtek elég elég gyorsan és hatékonyan. „A pénzügyi források már rendelkezésre állnak, most már csak ki kell szűrni a gyerekbetegségeket” – mondta bizakodva.

„Ez nem a gazdag emberek sportja, de amíg nem vagyunk itthon mindannyian, addig senki nincs itthon” – zárta szavait, majd átvágta a szalagot. A levágott szalagrészt „Lajos bátyámnak” – azaz Thúróczy Lajosnak, a Magyar Természetbarát Szövetség tiszteletbeli elnökének adta át.

A turistaház

Sajnos a turistaházat belülről nem nézhettem meg, mert az újságírókat nem engedték be a miniszterelnök sajtósai (engem legalábbis). Ezt az Orbán Viktor által említett gyerekbetegségek egyikének tudom be. De a fotók alapján mondhatom, nagyon szép lett. Kicsit irigykedem az MTI fotósára, mert ő még a Lajos bátyával az ágyon vagy a tűz körül ülve is lefotózhatta a miniszterelnököt. A ház nyitását körülbelül egy hét múlva ígérték.

A pilisszentkereszti szurdok közelében fekvő Som-hegyi turistaházat két hónap alatt 70 millió forintból újították fel a Magyar Fejlesztési Bank és a Pilisi Parkerdő Zrt. saját forrásaiból finanszírozva.

Maximum harminc embert tud majd egyszerre elszállásolni, egy gondnok dolgozik benne, és előre be kell jelentkezni. Csodás a kilátás a Pilisre, de nincs messze a falu, ahol akár étteremben is étkezhet a bakancsos turista. A ház az 1900-as évek elején szolgálati lakásnak épült erdészeknek, a 70-es évek végéig erdészházként funkcionált. Mivel nem volt benne vezetékes víz és áram, az erdészek inkább a közeli faluba mentek lakni, 83-tól egy turista egyesület bérelte ki, és az állaga nagyon leromlott.

Felújították a teljes tetőszerkezetet, kicserélték a nyílászárókat, bevezették az áramot, vizet. Kibővült szállástér, meleg vizes zuhanyzó, hangulatos veranda és felújított konyha várja, és a sátorozókra is gondoltak, amikor a régi fészert átalakították vizes blokká. A házhoz vezető murvás utat is felújították.

Még, még, még

A felújítás része a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztésének. Ennek során részben uniós forrásokból is 1,8 milliárd forintot fognak fordítani szálláshelyek kialakítására. Orbán Viktor azt ígérte, hogy Magyarországon 50 ezer lépésenként lesz egy turistaház.

Csak a Pilisnél maradva: november 13-án adják át Visegrád-Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett Jurta Camping fogadóépületét, és már elkezdődött a kőhegyi (Szentendre) és a feketehegyi (Pilisszentlélek) turistaházak felújítása. Kilátókat építenek a Prédikálószéken, a Pilistetőn és a piliscsabai Nagy-Kopaszon. Nemrég adták át a Rám-szakadék tanösvényét.