Tovább lesznek nyitva a temetők vasárnapig

2013.10.30. 06:06

A szokásosnál hosszabban, 7 órától 20 óráig tartanak nyitva a budapesti temetők csütörtöktől vasárnapig mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából. Jövő hétfőn visszaáll a szokásos rend, 7.30-tól 17 óráig tartanak nyitva a sírkertek - közölte a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

Az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben csütörtöktől vasárnapig ingyenesen igénybe vehető, 8 és 17 óra között közlekedő mikrobuszok segítik a közlekedést. Autókkal az ünnepek alatt tilos a behajtás a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. Az Új köztemetőben ezen időszak alatt díjmentes a behajtás. Ha a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi, az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatókat szállító autókat időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe.

Rendkívül indokolt esetben a temető vezetője vagy megbízottja a "nagyon idős, illetve járóképtelen, de mozgáskorlátozott igazolvánnyal nem rendelkező" embert szállító autót beengedheti a temetőbe 7 és 12 óra között, a gyalogosforgalom függvényében. A mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat is arra kéri a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., hogy ezeken a napokon lehetőség szerint 7 és 12 óra között keressék fel a temetőket. Ez alól kivételt képez az Angeli úti és a Tamás utcai temető. Pénteken és szombaton mentőautók is készenlétben állnak az Új köztemetőben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte: az ünnepi hosszú hétvégén egyes buszok, villamosok sűrűbben járnak a temetői vonalakon, emellett több rendkívüli járatot is indítanak. Az Új köztemetőbe a 68A, a Budafoki temetőbe az 58A, a Csepeli temetőbe pedig a 38B rendkívüli autóbuszjáratokkal is el lehet majd jutni. A BKK a gyalogosoknak a várhatóan megnövekvő forgalom miatt a villamosok igénybevételét javasolta.

Pénteken lesz mindenszentek, szombaton pedig halottak napja. Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ünnep Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.