Ezért veszélyes a Jobbikra a Magyar Hajnal

2013.10.31. 16:57
Akár magukra hagyott gárdistákat és kiábrándult radikálisokat is elszívhat a most megalakult Magyar Hajnal Párt, de az egyelőre csak tíztagú szervezet nem ezért veszélyes a Jobbikra.

A Jobbik jelenlegi vezetőinek legnagyobb karaktergyilkosa lehet az újonnan megalakult Magyar Hajnal Párt. A szervezet elnöke Kisgergely András a 2010-es önkormányzati választáson a Jobbik tagjaként lett az ózdi képviselőtestület tagja, hogy aztán aktív szereplője legyen a párt borsodi belháborújának.

Kisgergely és párton belüli szövetségesei, Endrésik Zsolt és Lenhardt Balázs országgyűlési képviselők két éven át a megye erős emberével, Szegedi Csanáddal háborúztak, de a Jobbik vezérkara Szegedi mögé állt. Kisgergelyék pillanatok alatt a Jobbikon kívül találták magukat, de bosszújuk nagyot szólt: világgá kürtölték, amit akkor már régóta tudtak, hogy Szegedi Csanád zsidó származású. Ezzel pedig nemcsak megpecsételték az addig előszeretettel zsidózó politikus szélsőjobbos karrierjét, de a Jobbikot is kínos helyzetbe hozták.

Csakhogy Kisgergelyéknek nem Szegedi volt az igazi ellenfelük, hanem a Jobbik teljes vezérkara, Vona Gábortól Szabó Gáboron át Novák Elődig. Nem nézték jó szemmel, ahogy például a Jobbik – miután bekerült a parlamentbe - magára hagyta az általa életre hívott Magyar Gárdát. Ez persze csak az ideológiai szembenállás. Könnyen lehet, a háborúskodás valódi és egyetlen célja az volt, hogy jelentős befolyást szerezzenek a párt elnökségében. Ehhez logikus lépés lett volna, ha először Borsodban, majd szövetségeseiken keresztül más megyében is átveszik a hatalmat. Ezt azonban még időben megakadályozta a Jobbik vezetése.

Bármi is motiválta Kisgergelyéket, úgy tudni, a borsodi belháború idején, mi több, még azt megelőzően is rengeteg energiát szántak arra, hogy olyan anyagokat gyűjtsenek, ami a Jobbik vezetésére nézve kínos lehet, főleg úgy, ha ezeket egy választási kampány kellős közepén durrogtatják el. Az már most jól látható, hogy a Kisgergelyékhez köthető Magyar Hajnal nevű internetes oldal időnként előrukkol olyan információkkal, ami alááshatja a Jobbikot a radikálisok körében. Több, a Magyar Hajnalhoz köthető figura is azt állította az Indexnek, hogy a kampány során lesznek olyan leleplezések, amelyek „fájni fognak Vonáéknak”.

Amellett, hogy a radikálisok körében a Magyar Hajnal rontani akarja a Jobbik hitelét, a parlamenti pártban csalódott gárdistákat is meg akarja magának nyerni. Azt, hogy maguk mellé akarják állítani a Magyar Gárda utódszervezeteit, Kisgergely András is elismerte az Indexnek, de hogy nagyságrendileg ez mégis hány embert jelent, nem tudta megmondani.

Jobbik: ez egy kamupárt

A Jobbik szerint a Magyar Hajnal csak egy kamupárt. A "10 alapító tagon kívül nem rendelkeznek se alapszervezetekkel, se tagsággal, de híján vannak képviselőjelölteknek és aktivistáknak is. Több mint két hónap alatt még a pártjukat sem sikerült bejegyeztetniük a bíróságon, s annak ellenére, hogy indulni kívánnak a választásokon, nem rendelkeznek se programmal, se koncepcióval" - írja róluk Dúró Dóra. A Jobbik szerint az MH fő motivációja, hogy "az új kampányfinanszírozási rendszert kihasználva egyfajta „kamupártként” – 27 jelölt elindulásával – komoly anyagi forrásokhoz jussanak".

 Egy másik, a Magyar Hajnal kötelékében álló forrásunk viszont arról beszélt, hogy pénz hiányában nem olyan egyszerű újra életre kelteni a gárdákat. Mint mondta, annak idején a „hit és remény” miatt álltak be sokan gárdistának, de most mindkettő elveszett, „ilyen benzinár mellett pedig az embereket jóval nehezebb mozgósítani, mint öt évvel ezelőtt”.

A Magyar Hajnalnak kapóra jöhet persze az állami támogatás, ami akár százmilliós tétel is lehet, ha a fideszes többség sem módosítja az új választójogi törvényt, ami pénzügyileg is segítené a kisebb pártokat. Kisgergely a párt megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy nem az így nyerhető állami támogatás miatt alapították a Magyar Hajnalt, a megalakulást hosszas előkészítés előzte meg. Ennek azonban ellentmond, hogy információnk szerint hosszú ideig hezitáltak azon, a mozgalom mellé alakítsanak-e pártot. (A Jobbik szerint is csak a pénzre mennek Kisgergelyék.)

A Magyar Hajnal megjelenésével a Jobbik nemcsak a csalódott gárdistákat, de a militáns szélsőjobboldaliakat is elveszítheti. Leszámítva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, ami biztosan nem lesz partnerük, hiszen annak vezéralakja, Toroczkai László továbbra is a Jobbik szövetségese, ő és Zagyva Gyula a párt legutóbbi kongresszusán is megjelent. Viszont más szervezetek – így a hungarista Nemzeti Arcvonal vagy a Betyársereg – a Magyar Hajnal mellé állhatnak, némelyik csoportosulás már tagokat is delegált az elnökségbe. Kisgergelyék egyébként a görög neonáci párttal, az Arany Hajnallal is felvették a kapcsolatot és a görögök állítólag ki is neveztek egy kapcsolattartót.

Kérdés persze, mi fáj jobban az újabban kutyasétáltatással kampányoló és kifejezetten a fiatalokra célző Jobbiknak: ha a kemény szélsőségesek egy részét a Magyar Hajnal kiharapja a szavazótáborukból, vagy ha vezető politikusaira nézve kínos információk kerülnek elő a kampány során.