Reagáltak Bajnaiék az MSZP botrányaira

2013.10.31. 16:50

Szerdán két kellemetlen hír is érte a Magyar Szocialista Pártot. Másodfokon nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Molnár Gyulát, az MSZP volt XI. kerületi polgármesterét, majd miután a HVG nyilvánosságra hozta, hogy a szocialistáktól kapták meg a bajai kamuvideót, még szerda este lemondott az MSZP frakciójának kommunikációs igazgatója, Déri Balázs. Közleményében Déri azt állította, a szivárogtatás a magánakciója volt és nem tudta, hogy a felvétel manipulált.

Molnár Gyulát most nem tekintik bűnösnek

Az MSZP október 22-én kötötte meg választási szövetségén a Bajnai Gordon által vezetett Együtt-PM-mel, akik ma reagáltak szövetségesük mindkét szerdai botrányra. Az Index kérdésére, hogy mi az álláspontjuk a Molnár Gyula-ítéletről, a következőt válaszolták:

Az első- és másodfokú ítélet között éles ellentét van: míg az előbbi bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, addig az utóbbi a felelősségét megállapította. Mindez azt jelenti, hogy az eljárás folytatódik: harmadfokon születik végleges döntés az ügyben. Az Együtt-PM Szövetség pedig mindaddig nem tekint bűnösnek senkit, amíg azt jogerős bírósági ítélet meg nem állapítja.

Reakciójukban a szocialisták, valamint Molnár Gyula is többek között azt emelték ki, hogy óriási ellentét van a két ítélet között.

Déri Balázst elítélik

Az MTI közleménye szerint az Együtt-PM elítéli, hogy miután a szocialisták tagadták, hogy közük lenne az elhíresült bajai videóhoz, kiderült: a párt kommunikációs igazgatója adta át a felvételt a hvg.hu munkatársainak.

Jávor Benedek, a választási szövetség társelnöke csütörtökön újságírói kérdésre azt mondta, véleményük szerint az ilyen ügyekben egyenesen kell beszélni és „ha ők juttatták el a videót, azt el kell mondani″. Elmondta, az Együtt-PM az első pillanattól azt képviseli, hogy a rendőrségnek és az ügyészségnek az ügy végére kell járnia. A felvételt elfogadhatatlannak nevezte, mert ilyen eszközöket egyetlen demokratikus párt sem használhat.