Leengedik a Tisza-tavat

2013.11.03. 09:21

Elkezdték leüríteni a Tisza-tavat, hogy a téli időszakra elérje a biztonságos üzemeltetéséhez szükséges vízszintet, közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője. Ha a tározó vízszintje egy centiméterrel csökken, az azt jelenti, hogy egymillió köbméter víz mozgott.

Vasárnaptól a hidrometeorológiai helyzet, a vízjárás és a halvándorlás függvényében a Kisköre-felső vízmércén mért 725 centiméteres nyári vízszintet előbb napi 10, majd napi 7-8 centiméterrel csökkentik, hogy november 23-ra elérje az 565 centimétert. Az alacsonyabb vízszint a tóparti önkormányzatok és kikötők kérése volt. December 10-én kezdődik majd egy kisebb duzzasztás, és december 19-re beáll a tavaszig kitartó 620 centiméteres téli vízszint.

Télen nagyobb árvízvédelmi kockázatot jelent a magasabb vízszint, mint nyáron. Ha jönne egy árhullám, a jégtömeg felszakadva veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, az erdőket, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva pedig a kiskörei vízlépcső berendezéseit.