Népi kezdeményezés korlátozná a miniszterelnök újraválasztását

2013.11.04. 17:10
Aláírásgyűjtéssel szabnának gátat civilek annak, hogy politikusok többszöri újraválasztással hosszú távra rendezkedjenek be egyes közjogi funkciókba. A napokban két kezdeményezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amelyek a miniszterelnöki poszt és a polgármesterség betöltését limitálnák nyolc évben.

Az Index információi szerint a múlt héten civilek két olyan kérdést adtak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amelyekkel meg akarják változtatni a kormányfői és a polgármesteri tisztségek betöltésére vonatkozó szabályokat.

Az úgynevezett népi kezdeményezések azt indítványozzák, hogy a parlament maximálja a közjogi megbízatások betöltésének idejét. A javaslat szerint ezt két ciklusra, azaz legfeljebb nyolc évre kellene csökkenteni.

Az NVB-hez beadott két kérdés:

1. Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre és tárgyalja meg Magyarország Alaptörvényének módosítását annak érdekében, hogy a miniszterelnöki tisztséget ugyanaz a személy összesen legfeljebb nyolc éven át tölthesse be.

2. Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre és tárgyalja meg Magyarország Alaptörvényének módosítását annak érdekében, hogy a polgármesteri (és főpolgármesteri) tisztséget ugyanaz a személy összesen legfeljebb tíz éven át tölthesse be.

Magyarországon eddig a rendszerváltás óta a miniszterelnökség megszakítás nélküli triplázására, sőt duplázására sem volt példa. Eddig egyedül Gyurcsány Ferenc tudta a 2006-os választások után újra megszerezni a hivatalt, de ő rendhagyó módon, Medgyessy Péter lemondása után csonka ciklussal indított, majd a második ciklusát sem töltötte ki: 2009-ben maga is lemondott. Orbán Viktor duplázott ugyan, ám ő a 2002-es Fidesz-vereség után 2010-ben lett újra miniszterelnök.

A benyújtott kérdésből nem derül ki, hogy a nyolcéves időtartam megszakítással kitöltött két ciklusra is vonatkozik-e, vagy csak azt tiltaná, hogy egy-egy politikus egyvégtében töltsön túl hosszú időt a hatalomban.

Demszky Gábor 20 éven át volt a főváros irányítója
Demszky Gábor 20 éven át volt a főváros irányítója
Fotó: Szigetváry Zsolt

A polgármesterek között nem ritka, hogy többször is sikerül újraválasztatni magukat. Demszky Gábor 20 éven át volt a főváros irányítója, de a fideszes Kósa Lajosnak is sikerült elérnie, hogy az ország második legnagyobb városában négyszer válasszák meg polgármesternek.

Az NVB a napokban dönthet, hogy a civilek népi kezdeményezését befogadja-e. Ha igen, akkor a kezdeményezőknek 50 ezer aláírást kell összegyűjteniük. A sikeres gyűjtés azonban csak arra kötelezi a parlamentet, hogy foglalkozzon a témával.