Rezsicsökkentésnek szurkoló franciával tárgyalt Orbán

2013.11.04. 10:05

Az újraiparosítás volt a kulcsszó a budapesti találkozón, amelyen Orbán Viktor az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) elnökével tárgyalt.

„Érdekes tárgyaláson vagyunk túl, amely megerősített abban az elképzelésben, hogy Magyarországot a régió termelési központjává kell változtatnunk" – mondta a magyar kormányfő, Henri Malosse társaságában a tárgyalóteremből kijövet.

Orbán szerint egy kormányfő ritkán tud olyanokkal tárgyalni, akik nem a napi gazdasági problémák szorításában, hanem tágabb összefüggésben szemlélhetik az európai gazdasági eseményeket, ezért is volt számára fontos, hogy beszélgetésük során kiderült, mindketten egyformán fontosnak tartják a kontinens újraiparosításának megvalósítását. Kiemelte, hogy ez egy francia tárgyalópartner esetében különösen fontos, mert Franciaországtól „többnyire azt halljuk, hogy miként kell elosztani a már megtermelt javakat", nem pedig azt, hogyan lehetne növelni a termelést.

„Le kell tennünk arról, hogy a régió valamiféle pénzügyi központjává váljunk" – mondta Orbán, hozzátéve, hogy a bruttó hazai termelésben az ipar aránya Magyarországon a negyedik legnagyobb az EU 28 tagja között. „Célunk, hogy az elsők legyünk, ehhez meg kell előznünk Csehországot és a németeket is, akik csak egy orrhosszal vannak előttünk" – mondta Orbán.

Malosse szurkol a rezsicsökkentésnek

„Azért jöttem Magyarországra, hogy saját szememmel győződjem meg az innovatív magyarországi lépések eredményeiről" – kezdte beszédét Henri Malosse. A posztjára áprilisban került politikus szerint ezek az intézkedések nemcsak Magyarországot segíthetik ki a válságból, de hasznos tanulságokkal szolgálhat az EU-nak is.

„Kulcselem a középosztály megerősítése, az őket érintő adók csökkentése, hiszen az európai felemelkedésben is a középosztály vitte a főszerepet az 1960-as, '70-es, '80-as években" – mondta Malosse. Szerinte a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele, az energiaárak csökkentése is eredményekre vezet Magyarországon. „Segíteni kell a munkába állást, és el kell érni, hogy szociális támogatást, segélyt csak a legrászorulóbbak kapjanak" – mondta a szociális ügyekért is felelős biztos, aki háromnapos látogatást tesz Magyarországon.

Az 1958-ban létrehozott EGSZB központja Brüsszelben van. a 344 tagú tanácsadó testület a munkaadók és munkavállalók szervezeteit tömöríti.

Emberarcú EU

Malosse szerint Brüsszel ma túlbürokratizált intézmények központja, amelyekben túl nagy szerepet kapnak a különböző lobbik. A politikus szerint emberibb, gyakorlatiasabb, rugalmasabb intézményekre van szükség a jövőben.

A reindusztalizáció Malosse szerint nélkülözhetetlen eleme annak, hogy az EU új lendületet kapjon. „Abból nem keletkeznek munkahelyek, hogy elosztjuk a más országokban megtermelt javakat" – jelentette ki, sok sikert kívánva Magyarországnak abban, hogy valóban növelni tudja az ipari termelés arányát az ország GDP-jében.

Erre van szüksége az EU többi tagállamának is, mondta a francia politikus, megismételve, hogy az EU-nak is szüksége van a magyar kezdeményezések sikerére, mert az EU eddigi lépései nem vezettek ki a válságból.

Malosse korábban is pozitívan viszonyult a magyar kormány politikájához, méltatlannak tartva, hogy az EU „kiközösítette" az Orbán-kormányt.