32 milliós kártérítést ítéltek meg egy családnak a vörösiszapért

2013.11.05. 16:18

Arra kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t a Fővárosi Törvényszék keddi elsőfokú, nem jogerős ítéletében, hogy 32 millió forint kártérítést fizessen egy családnak a vörösiszap-katasztrófa miatt. A szülők a katasztrófában elveszítették az egyik gyereküket.

A Fővárosi Törvényszék közleményben számolt be az ítéletről kedd délután. A bíróság megállapította, hogy a Mal Zrt. 2010. október 4-én megsértette a család testi
épséghez és egészséghez való jogát, valamint az emberi méltósághoz és egészséges környezethez való jogát. A Mal Zrt-nek az ítélet szerint nemcsak a 32 millió forintot és annak kamatait kell megfizetnie, hanem egymillió forint perköltséget is, valamint az állam részére külön 900 ezer forint illetéket, továbbá 256 ezer forint állam által előlegezett költséget is.

Az ítélet szerint a gátszakadás rendkívül összetett jelenség volt, számos tényező és ezek kedvezőtlen összejátszása idézte elő. "Rámutatott azonban a bíróság, hogy a Mal Zrt.-nek
a környezetterheléssel járó tevékenysége, valamint a bekövetkezett káresemények a Mal Zrt.
kártérítési kötelezettségét önmagában megalapozza, amely alól nem tudta magát kimenteni" - olvasható a bírósági közleményben.

A bíróság figyelembe vette a kártérítésnél, hogy a felperesek nemcsak otthonukat veszítették el, hanem maradandó testi és pszichés sérüléseket is szenvedtek. A gyerekek sérüléseiket fiatal korban szenvedték el, azok egész további életükre kihatnak. A szülők egyik gyereküket egészen kicsi korában, szörnyű körülmények között, testvérei szeme láttára veszítették el. Kiemelten értékelte a bíróság azon körülményt is, hogy otthonuk és ingóságaik elvesztésével olyan tárgyaik, emlékeik is odalettek, amelyek érzelmileg sokat jelentenek, pótolhatatlanok.

Magyar György, a család ügyvédje szerint a megítélt összeg nagyjából megegyezik a keresetben benyújtott igénnyel, ezért nem fellebbeznek. Ez az első összegszerű kártérítésről szóló ítélet a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban, mondta. Pál Helga, a Mal Zrt. jogi képviselője közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.