Ágnes
-13 °C
0 °C

Egy egész tanszéket kirúgna a Pécsi Egyetem

2013.11.05. 13:19 Módosítva: 2013-11-05 15:35:08

Az alkotmány- és alapjogi oktatóinak elbocsátására készül a Pécsi Tudományegyetem (PTE) jogi kara, és teljesen megszüntetné az adatvédelemmel, médiaszabadsággal kapcsolatos alapjogokat kutató, az országban egyedülálló Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszéket, illetve Kutatóintézetet (IKJK) is. A csoportos létszámleépítés ellen tiltakozó petíciót összesen több mint ötven, magyar egyetemeken tanító professzor írta alá, köztük Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman és Kukorelli István volt alkotmánybíró is.

A Pécsi Egyetem jogi karán – ahogy a több más vidéki egyetem jogi karán is – az elmúlt években jelentősen csökkent a hallgatók létszáma, és a forráskivonások is érzékenyen érintették az intézményt. Azokon a karokon, ahol kevesebb a diák, komoly bevételkieséssel kell számolnia az egyetemnek, miközben az oktatói kar, illetve az adminisztratív dolgozók nagy hallgatói létszámra rendezkedtek be – indokolta meg a tervezett elbocsátásokat a PTE egy sajtóközleményben, hozzátéve, hogy az elbocsátások előtt szervezeti átalakításokkal és a működés racionalizálásával is próbáltak spórolni.

A helyzetet jól ismerő, névtelenséget kérő pécsi források szerint ugyanakkor a rossz anyagi helyzetet  a racionalizáláson túl sem csak kirúgásokkal lehetett volna megoldani, mivel a kar egyes tanszékei – köztük a megszüntetni kívánt informatikai és kommunikációs tanszék – is sikeresen és rentábilisan működnek, az oktatók európai uniós kutatásokban vesznek részt, és tanácsadói munkákat is hoznak a tanszékre. Az esetleges alternatív finanszírozási módokról azonban a vezetők nem kérdezték meg a kar oktatóit. 

Forrásaink arról is beszámoltak, hogy az új dékán, Dr. Kecskés László kinevezése óta a vezetők és oktatók közötti egyeztetés szinte teljesen megszűnt, így a kar irányítása átláthatatlanná vált. Kecskés egyébként egyedüli indulóként, öt évre kapta meg a dékáni címet, annak ellenére, hogy a karon dolgozók – akik véleményt nyilváníthatnak, de nem dönthetnek a dékáni pályázatokról – jelentős része elutasította pályázatát vagy tartózkodott a szavazáson.

Informátoraink szerint Kecskés első intézkedése dékánként az volt, hogy fiát, Kecskés András adjunktust a kari tanáccsal megszavaztatta a Gazdasági és Kereskedelmi Jogi Tanszék vezetőjének. Az előfordul, hogy generációk tanítanak egy adott karon, az viszont nem elegáns, hogy vezetőként valakinek az első lépése a fia előléptetése – mondta az egyik forrásunk.

A petíciót kísérő levél szerint a tanszék megválna Chronowski Nórától, az Alkotmányjogi Tanszék docensétől is, akit a dokumentum nemzedéke egyik legkiválóbb alkotmányjogászának nevez. Forrásaink viszont úgy tudják, hétfő este a kari tanács úgy határozott, docenseket nem bocsátanak el. „Nagyon bizonytalan az egész helyzet, csak pletykákból tájékozódunk” – mondta egyikük.

A PTE azzal indokolta a bizonytalanságot, hogy csak november közepén fognak egyeztetni a leépítésekről a közalkalmazotti tanáccsal, és amíg erre nem kerül sor, addig nem adhatnak információt a konkrét létszámmal és a kirúgásra ítéltek munkakörével kapcsolatban. Egy olvasónk információi szerint a Jogi Karról 10-12 embert bocsátanának el, de az egész egyetemen összességében ennél jóval nagyobb leépítést terveznek.

A tervezett csoportos elbocsátás legnagyobb vesztese az Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszék lesz, amelynek összes oktatóját elbocsátaná az egyetem vezetése, így a tanszék megszűnne. A petíció írói szerint a tanszéken az országban szinte egyedülálló módon oktatnak és kutatnak olyan alapjogokat, mint az adatvédelem, az információszabadság, a véleménynyilvánítás és a média szabadsága, és itt működik az ország egyik legsikeresebb doktori iskolája is.

Egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a megszüntetni kívánt tanszéken a kommunikációs és informatikai jogi doktori képzésnek jelenleg több mint 20 aktív PhD-hallgatója van, ami hazai viszonylatban kiemelkedő szám. Az elbocsátásokkal megszűnne az egyetlen magyarországi, nyolc éve sikeresen működő infokommunikációs szakjogászképzés is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.